Módszertani műhely Taníts érdekesen érdekeset!

Nagyorrúmajmok

Borneói nagyorrúmajmok – Malajzia

VASVÁRY KINGA
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium, vasvary.kinga@gmail.com

Elhelyezkedése

A Labuk-öböl fekvése Borneón (Google Maps)

Földrajzi leírás

A Labuk-öböl a legjobb hely ahhoz, hogy találkozhassunk egy speciális kinézetű állattal, a borneói nagyorrúmajommal (Nasalis larvatus).

E majmok csak Borneó szigetén élnek, és kb. 10 000 példány él a természetes élőhelyén. (fotó: Mari László) (letöltés)

Ezek az állatok csak Borneón élnek, a sziget partvidékén növő mangroveerdőkben.

A majmok természetes élőhelye a mangroveerdők rengetege. (fotó: Mari László) (letöltés)

Jellegzetességük az orruk, amely a hímeknél felnőtt korra igen nagyra növekszik. A tudósoknak számos elképzelése van az orr méretével kapcsolatban: a nagy orrú hímek távol tarthatják kisebb orrú riválisaikat, a hangjukat felerősítheti az orr belső ürege, vagy éppen a nőstényeknek imponálhatnak vele. Ezek a tényezők a hatékonyabb szaporodásukat segíthetik elő. A nagy orr arra is jó lehet, hogy lehűti a beszívott levegőt.

A hímek orra akár 10 cm-re is megnőhet. (fotó: Mari László) (letöltés) (letöltés)
Jól megfigyelhető a hím és a nőstény közötti különbség. (fotó: Mari László) (letöltés)

A majmokat a mocsaras mangroveerdőben létrehozott majom-rezervátumban lehet megfigyelni. Háremben élnek, ami egy hímből és 6-7 nőstényből és kölykeiből áll, de szívesen keverednek is a kis csoportok az etetés idején is.

A rezervátumban platformokat alakítottak ki, ahol naponta kétszer etetik az állatokat, hiszen élőhelyük feldarabolódása miatt a táplálékszerző vándorlás egyre korlátozottabbá válik. Az erdők helyén biodízel üzemek, töltőállomások, finomítók épülnek. Az etetőhelyen gyümölcsöt, édesvizet, kenyérfélét, uborkát, guavát kapnak eleségül.

A majomrezervátum jelentős szerepet játszik a faj megmentésében. (fotó: Mari László) (letöltés)
A majmok reggelente csapatokba verődve jönnek az etetőteraszra. (fotó: Mari László) (letöltés)
Gyümölcsöt, zöldséget és péksüteményt is kapnak táplálékkiegészítésként. (fotó: Mari László) (letöltés) (letöltés)

A majmok alapeledele a mangrovefák levele, amit nem sok majomfaj tudna megemészteni. Ők is a tápcsatornájukban lévő cellulózbontó baktériumok segítségével végzik, amelyek segítenek még az egyes levelek méreganyagának lebontásában is. Mivel igen lecsökkent az állatok élőhelye, ahol megfelelő táplálékot találhatnának, ezért itt kiegészítő élelmet adnak, ezzel elősegítve a populáció növekedését.

A majmok alaptápláléka a mangrovefák levele. (fotó: Mari László) (letöltés)

Mivel a majmok az árapályzónában lévő mangroveerdőkben élnek, jól tudnak úszni, ilyenkor a kicsinyeik anyjuk szőrébe kapaszkodnak.

A nagyorrúmajmok kiváló úszók. (fotó: Mari László) (letöltés)
2007 óta élőhelyük egyre jobban felaprózódik.  (fotó: Mari László) (letöltés)
Az erdőirtások miatt a populációk gyakran elszigetelődnek és beltenyészet veszélyeztetheti a faj túlélését. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

A rezervátumot egy kereskedő hozta létre 1994-ben, aki eredetileg olajpálmaligetet szeretett volna kialakítani, és ennek érdekében ki akarta vágatni az itt lévő mangrovevegetációt. Azonban amikor megtudta, hogy itt nagyorrúmajmok élnek, és így az ő élőhelyük veszélybe kerülne, elállt a tervétől, és rezervátumot alapított a szigeten az endemikus majmok megvédésére. Sajnos az utóbbi 40 évben felére csökkent a nagyorrúmajom populáció a települések terjeszkedése, az ültetvények telepítése, a fák kivágása és az illegális vadászatuk miatt.

A fiatalok annyira hozzászoktak a látogatók látványához, hogy az a játékban sem zavarja őket. (fotó: Mari László) (letöltés)

Feladat

Csalimese az esőerdőről – Keresd meg a hibákat a szövegben, és javítsd ki azokat!

Végre az esőerdőben vagyok! Itt az oroszlánok hangos üvöltése fogadott, a papagájok is sokat rikácsoltak. A további gyaloglás könnyű, mivel nagyon gyér az aljnövényzet. Jól leégtem menet közben, így felvettem a műszálas pólómat. A pólóm csupa víz lett a levegő magas páratartalma miatt, pedig eső csak a kora reggeli órákban esik. Estére a levegő jól lehűlt. A gorillák fészeképítését a fán is jól megfigyelhettem. Embereket is láttam, akik a fák törzséről gyűjtik az orchideákat. A talaj színe vörös a sok humusztól. Átkeltünk a folyón, szerencsére a krokodilok lassan úsznak, így nem lettünk a vacsorájuk. Kis aranyos nyílméregbékákat simogattam, feltűnő színe azért van, hogy elriassza támadóját. Az irtásokon találkoztam szarvasmarhával, amint legeltek errefelé. A nagyon régi irtásokon az eső mély dagonyává változtatta a talajt. Egy kaucsukültetvény mellett is elmentünk, régen sokan gyűjtötték a fa kérgét, és meggazdagodtak belőle. 

A feladat szövege (letöltés)

A feladat megoldása (link)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük