Módszertani műhely Taníts érdekesen érdekeset!

Sókotrás

Hagyományos sóbányászat maarból – Etiópia

VASVÁRY KINGA
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium, vasvary.kinga@gmail.com

Elhelyezkedése

Az El Sod maarvulkán krátertavának elhelyezkedése Etiópiában (Google Maps)

Földrajzi leírás

Különleges tradíciónak lehetünk tanúi, ha ellátogatunk az Etiópia déli részén lévő El Sod (amhara nyelven Chew Bet) maar-vulkán kráteréhez. A negyedidőszakban hatalmas robbanással született kráter prekambriumi gneiszrétegeket tört át. A kráterperemről megpillanthatjuk a 340 méter mélyen lévő krátertavat, amelyből a sót a helyi borana törzs tagjai bányásszák már évtizedek óta.

A kráter falát képező gneiszsziklák és a visszahulló szórt anyagot elválasztó vonal egészen jól látható a kráter teteje közelében. (fotó: Mari László) (letöltés)
Az 1,8 km átmérőjű kráter alján lévő fekete tó vízszintje 340 méterrel van a kráterperem alatt. (fotó: Mari László) (letöltés)

Egy szűk, meredek ösvény vezet a tóhoz, ezen az úton közlekednek a szamarak is, amelyek a 2×25 kilogrammos zsákokban hozzák fel a kibányászott sót.

A kráter aljára keskeny, meredeken kígyózó ösvényen kb. egy óra alatt juthatunk le. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)
A meredek ösvényen a zsákokba csomagolt sót cipelő szamarak lassan kapaszkodnak fel. (fotó: Mari László) (letöltés)
A kráter alján lévő tó kiterjedése a csapadék függvényében változik. Az esős évszakban megemelkedik a vízszint, ami megnehezíti a bányászatot. (fotó: Mari László) (letöltés)

A tóból  legnagyobb mennyiségben fekete sót bányásznak ki, ami a legkevésbé értékes. Színét a magas szervesanyag-tartalom adja. Általában szarvasmarhák számára értékesítik, mert rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, de egyre népszerűbb a vegán receptekben is. A fekete só mellett fehér sós iszapot és sókristályokat is kitermelnek a tóból.

A kitermelt fekete és fehér só (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés) (letöltés)

Lenn a kráter aljában meztelen vagy alsónadrágban lévő férfiak merülnek el a vízben, csak műanyag vödröket visznek magukkal, amikbe a tó fenekéről felkapart, fekete, iszapszerű állagú sót teszik. Olykor nagy botokkal lazítják fel a tó fenekén lévő üledéket. A tömény sós víz ellen orrukat, fülüket műanyag zacskóba tett földdel bedugaszolva próbálják megvédeni.

A víz olyan agresszív, hogy a ruhát, a cipőt is szétmarja, ezért merülnek szinte ruhátlanul a bányászok. A bőrüket sebesre marja a víz, és állandó viszketés kínozza őket. A szemüket sem kíméli, sokan szenvednek a vakságtól. Többen napkeltétől napnyugtáig dolgoznak, párban, hogy segítsenek egymásnak, ha valamelyikükkel baj történne.

A bányászok nagy műanyag edényekbe gyűjtik a sós iszapot. (fotó: Mari László) (letöltés) (letöltés)
A sós iszapot a parton kis kupacokba rakják. (fotó: Mari László) (letöltés) (letöltés)

A borana törzs tagjai nap mint nap az egészségüket kockáztatják, hogy pénzt szerezzenek a megélhetésükhöz és gyerekeik iskoláztatásához. A fizetség nem túl nagy, egy rakományért pár birr (etióp pénz). Sajnos ma már gyerekek is csatlakoznak az egészségüket megrontó munkához, hogy nagyobb bevételhez jussanak a családok. Sokan gondolhatják, miért nem gépesítik a munkát, de a törzs tagjai hallani sem akarnak róla, hiszen valószínűleg a munkájukat, és így a megélhetésükhöz szükséges bevételüket is elveszítenék.

A sóbányászok a munka végeztével a tó közelében lévő kevésbé sós vizű medencében mossák le magukról a tömény sóréteget. (fotó: Mari László) (letöltés) (letöltés

Feladat

Párosítsd a tóhoz vagy közvetlen környékéhez kapcsolódó tevékenységet a tavakhoz!

Tavak

Kis-Balaton, Ijen vulkán krátertava, Titicaca-tó, Mead-tó, Felső-tó, Balaton, Holt-tenger, Gyilkos-tó, Hévízi-tó, Kaszpi-tenger

Tevékenységek

  1. a helyi indiánok totora nádból hajót, úszó szigeteket készítenek
  2. a part menti sziklákon ülő „vigyázók” mutatták hajdan a halászoknak, merre keressék a rajokban úszó gardát
  3. iszapját kozmetikumokhoz használják fel
  4. ként bányásznak a partján
  5. innen biztosítják kb. 20 millió ember ivóvízellátását
  6. fontos vízi útvonal, vasérc szállítására is használják
  7. a turisták fák tóból kiálló csonkjai között csónakázhatnak
  8. a tó mélyből feltörő vizének gyógyító hatása van
  9. a hazánk legnagyobb tavába ömlő folyó hordalékának kiszűréséért felelős az eutrofizálódás megakadályozása ellen
  10. kőolajat bányásznak a területén

A feladat szövege (letöltés)

A feladat megoldása (link)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük