Módszertani műhely Taníts érdekesen érdekeset!

Szellemházak

A szellemek otthonai – Thaiföld

VASVÁRY KINGA
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium, vasvary.kinga@gmail.com

Elhelyezkedése

Helyszínek, ahol a thaiföldi szellemházak fotói készültek (Google Maps)

Földrajzi leírás

Bárhová megyünk Thaiföldön, az épületek, benzinkutak, üzletek, szállodák bejáratánál mindenhol kicsiny, általában egy oszlopra helyezett kis épület, szellemház fogad. Ezek a helyi szellemeknek nyújtanak otthont, hogy ne a házakban tartózkodjanak rontást hozva annak lakóira.

Thaiföld északi részén, az Erawan Par That barlang szellemeinek is emeltek házat. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

Reggelente a thaiok tálcákra tett gyümölcsökkel, szívószálas üdítőkkel, rizsestálakkal megrakodva sietnek kielégíteni a szellemeik „étvágyát”, és mivel azok igen étkesek, ezt naponta többször is megteszik. A szellemházakat virágokkal, füstölőkkel is feldíszítik, miközben előtte imádkoznak, hogy elnyerjék szellemeik jóindulatát. 

A szellemeket itallal és friss gyümölccsel látják el. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

A szellemházakat már azelőtt elkészítik és felállítják, mielőtt az épületet elkezdenék építeni. Hitük szerint a biztonságos építkezést is így biztosíthatják.

Samut Prakan, Thaiföld híres épületeit bemutató szabadtéri múzeumában is díszes szellemházak állnak. (fotó: Mari László) (letöltés)
A hagyományos, fából készült szellemházak mellett ma már egyre gyakrabban előregyártott kerámia szellemházak állnak a lakóházak előtt. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

A Bangkokban található Erawan-szentélyt viszont akkor építették csak, amikor a mellette lévő szálloda építése során titokzatos balesetek történtek. A szentélyt Indrának és hátas elefántjának, Erawannak emelték.

Az Erawan-szentélyt nagyon sok helyi látogatja, helyez el virágfüzéreket, szobrocskákat, egyéb ajándékokat, hogy szerencsésebb legyen az életük, teljesüljenek a kívánságaik. A turisták is előszeretettel fotózzák a helyieket, amint lehajolva imádkoznak.

Sokan imádkoznak és gyújtanak füstölőket a szentélynél.  (fotó: Mari László) (letöltés)
Nagyon sokan helyeznek el virágfüzéreket, ajándékokat, hogy életük szerencsésebb legyen és teljesüljenek a kívánságaik. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

A szellemimádás már a buddhista vallás előtt jellemző szokása volt a thaioknak, de ma is jól megfér a buddhista rituálék mellett. 

Lakott területeken kívül is találkozhatunk szellemházakkal, mint például a Thaiföld nyugati részén elterülő Erawan Nemzeti Parkban. (fotó: Mari László) (letöltés)
A kaucsukültetvénynek is vannak szellemeik, házuk az ültetvény szélén áll. (fotó: Mari László) (letöltés)

Feladat – Szókereső

A betűtáblában 16 gyümölcs neve van elrejtve. Vízszintesen balról jobbra és jobbról balra, függőlegesen fentről lefelé és lentről felfelé olvashatók a gyümölcsök nevei. Ha megtaláltad a 16 gyümölcs nevét, alkoss két csoportot belőlük. Az egyik csoportba azokat a gyümölcsöket helyezd, amelyek Ázsiában őshonosak (így a thaiok régóta vihetik a szellemeknek), a másik csoportba pedig az Ázsiában nem őshonos gyümölcsöket tedd!

A feladat leírása (letöltés)

A feladat megoldása (link)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük