Kitekintő

Érettségi gyorsjelentés 2021

Jelentősen nőtt az emelt szinten vizsgázók száma!

ÜTŐNÉ VISI JUDIT 

Oktatási Hivatal; judit.uto.visi@gmail.com

Május 11-én zajlott le az idei érettségi időszak földrajz írásbeli vizsgája. A résztvevők létszámának alakulása bizakodásra ad okot, hiszen mindkét vizsgaszinten nőtt a vizsgázók létszáma az előző évekhez képest. 

A növekedés az emelt szint esetében szembetűnő, hiszen a vizsgázók száma átlépte az 1000 főt, amire a kétszintű érettségi vizsgák több mint 15 éves történetében még nem volt példa. Magyar nyelven 1101 fő vizsgázott.

Földrajzból emelt szinten érettségizők számának változása 2005–2021 között

Ugyancsak emelkedett a középszintű vizsgát választók száma is (6125 fő), 2021 májusában mintegy 1500 fővel voltak többen, mint az előző tanévben.

Rajtuk kívül idegen nyelven 164 fő tett vizsgát, a legtöbben (104 fő) német nyelven. Emelt szinten 5 fő vizsgázott, ők angol nyelven. 

A kedvező változás mögött két tényező húzódhat meg. A középszint esetében vélhetően az előrehozott vizsga ismételt lehetősége (lásd 278/2019. (XI. 21.) Korm. rendelet). (Az előrehozott érettségi vizsga megszüntetése 2010-ben jelentősen csökkentette a vizsgázók számát.) Az emelt szint esetében pedig az hozott áttörést, hogy a felsőoktatásban való továbbtanuláshoz előírták az emelt szintű vizsgát, illetve az, hogy 2019-től a gazdaságtudományi képzési terület egy részén a választható felvételi tárgyak közé bekerült a földrajz (a 423/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet a felsőoktatási felvételi eljárásról 3. melléklete értelmében).

Reméljük, hogy az idei kedvező változások folytatódnak majd a következő években is.

Kiemelt kép forrása

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük