Módszertani műhely Taníts érdekesen érdekeset!

Bételdió-rágás

Bételdió – Délkelet-Ázsia

VASVÁRY KINGA
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium, vasvary.kinga@gmail.com

Elhelyezkedése

A cikk fotóinak készítési helye (Google Maps)

Földrajzi leírás

Ha Délkelet-Ázsiában az utcán megfeketedett fogú, a földre vöröset köpő embert látunk, akkor nagy valószínűséggel bételdiót rágó helybélivel találkoztunk. A bételdió fokozza a nyáltermelést, és vörösre színezi a nyálat.

Bételdió az arékapálma termése. Az utcán kis asztalokról, vagy piacokon, de kis boltokban is árusítják. Igen nagy az árusok forgalma, sokan élnek ezzel az élvezeti cikkel. 

A rantepaoi piacon (Sulawesi, Indonézia) könnyen hozzájuthatunk a bételdióhoz. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)
A bételdió minőségéről a félbevágott termések segítségével bizonyosodhatunk meg. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

Az árusok bételborslevélbe csavarják a bételdió magját, de tesznek bele kis meszet is, ami segít kioldani a mag alkaloidját. Ízlés szerint adhatnak hozzá még fűszereket, mint például kardamont, fahéjat, gyömbért, dohányt, szerecsendiót. 

A bételdió mellett a hozzá való fűszereket és a zacskókba kiporciózott mészport is beszerezhetjük. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)
A minőségvizsgálathoz ujjhegynyi mészpor is jár. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

Rágcsálása során az emberek felfrissülnek, csökken az éhségérzetük, és egyéb, nem igazolt hatást is tulajdonítanak neki a helybéliek, mint például a légzésre és a szívműködésre gyakorolt jótékony hatása. A bételrágásnak nemcsak esztétikai következményei vannak, hanem ínysorvadáshoz, így a fogak elvesztéséhez és garatrákhoz is vezethet. 

A bétel rágása sok esetben társas tevékenység. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

Feladat

Kapcsold össze az italokat az alapanyagukkal, a jellemző országokkal és az éghajlattal! Töltsd ki a táblázatot!

Italok: barackpálinka, tequila, szaké, rum, vodka, konyak, whisky

Alapanyagok: kék agavé, rizs, cukornád, szőlő, kajszibarack, árpa, burgonya vagy gabona

Jellemző ország: Franciaország, Mexikó, Kuba, Magyarország, Írország, Lengyelország, Japán

Éghajlat, ahol termeszthetik az alapanyagot: 

  1. mérsékelt övezeti sivatagi éghajlat
  2. száraz kontinentális éghajlat
  3. óceáni éghajlat
  4. nedves kontinentális éghajlat
  5. mediterrán éghajlat
  6. mérsékelt övezeti monszunéghajlat
  7. szavannaéghajlat 

A feladat szövege (letöltés)

A feladat megoldása (link)

Piaci árukínálat (fotó: mari László) (letöltés)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük