Módszertani műhely Taníts érdekesen érdekeset!

Sziklamecset

Az iszlám vallás szentélye Jeruzsálemben – Izrael

VASVÁRY KINGA
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium, vasvary.kinga@gmail.com

Elhelyezkedése

Jeruzsálem fekvése Izraelben (Google Maps)

Földrajzi leírás

A Sziklamecset aranyló kupolájával Jeruzsálem egyik szimbóluma. Az épület és környéke a Mekkai nagymecset és a Medinai mecset után az iszlám világ harmadik legfontosabb szent helye, amely a Templom-hegyen áll. Amikor Kr. u. 638-ban a muszlimok elfoglalták a várost, akkor Omar kalifa maga szedett össze egy halom követ egy kosárba, és a teret az imádság szent helyévé nyilvánította. 

A Templom-hegy látképe a Scopus-hegyről, az aranykupolás Sziklamecsettel és az ezüst szürke kupolás Al-Aksza-mecsettel (letöltés)

Itt épült fel a nyolcszögletű, kettős kupolával fedett mecset. Az elnevezése abból adódik, hogy a 30 méter magasan lévő kupola alatt egy nagy, megmunkálatlan szikla áll, amelyet szentként tisztelnek a zsidó, a keresztény és az iszlám vallásúak egyaránt. 

Az aranyozott kupola harminc méterrel emelkedik a szent szikla fölé. (letöltés)

A szentként tisztelt szikla a Moria- vagy más néven Templom-hegy egy darabja, ahol Ábrahámnak Isten parancsára fel kellett volna áldozni a fiát, Izsákot, de ezzel a kéréssel csak próba elé állította Isten Ábrahám hitét, és Ábrahámnak elég volt egy kost áldoznia. Az iszlám vallásúak szerint Ábrahámnak Izmaelt, a Hágártól született első fiát kellett volna feláldoznia Izsák helyett. Nagy jelentőséggel bír ez a szikla azért is, mert Mohamed próféta innen dobbantott fel a mennyországba az iszlám mitológia isteni lényén, a burakon (szárnyas lószerű lény, amely egy éjszaka alatt Mekkából Jeruzsálembe repítette Mohamedet), hogy megkapja Allahtól a kinyilatkoztatásokat a földi küldetéséhez. Állítólag a patanyomok is látszanak a sziklán. 

A Sziklamecset a Templom-hegy északi, legmagasabb részén áll. (letöltés)
A néphit szerint a lépcső tetején álló boltíves kapukról lógatják majd alá a lelkeket mérő mérlegeket az Ítéletnapon. (letöltés) (letöltés)

Ma is sok zarándok látogatja meg a templomot, az iszlám hívők a Templom-hegy déli oldalán lévő Al-Aksza mecsetben végzik mindennapi imájukat. 

Az iszlám vallás tiltja az ember és állatábrázolást, ezért stilizált növényi és geometriai motívumokat használnak díszítésre. (letöltés)

Mohamed próféta azt vallotta, hogy Jeruzsálemben éltek az őt megelőző próféták, és egy ideig nem Mekka, hanem Jeruzsálem volt az ima iránya.

A négy pillér és 12 oszlop által tartott kupola alatt helyezkedik el a szent szikla, amelyről Mohamed próféta felszállt Allahhoz. (forrás: képeslap) (letöltés)

Feladat

Döntsd el az alábbi állításokról, hogy igazak vagy hamisak!

  1. Az iszlám szent színe a kék.
  2. Az ima Korán-idézetekből áll.
  3. A legfontosabb a vasárnapi ima.
  4. Az imát napi ötször, hajnalban, délben, kora délután, alkonyatkor és este kell elmondani.
  5. Imádkozni mindig kelet felé, a mekkai Kába felé kell.
  6. Az iszlám hit szerint Mohamed volt az emberiséghez küldött utolsó próféta.
  7. A nők és a férfiak egymás mellett imádkoznak.
  8. Muszlimnak nevezzük azt az embert, aki aláveti magát Allah akaratának, iszlám hívő.
  9. A Koránban csak a vallási életre vonatkozó „leírások” vannak.
  10. Az umma az iszlámhívők közössége.

A feladat szövege (letöltés)

A feladat megoldása (link)

A szentélyhez lépcsőkön mehetünk fel. (letöltés)

A fotókat dr. Mari László készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük