Módszertani műhely Taníts érdekesen érdekeset!

Sós tó

Nagy-sóstó – Amerikai Egyesült Államok

VASVÁRY KINGA
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium, vasvary.kinga@gmail.com

Elhelyezkedése

A Nagy-sóstó fekvése az USA-beli Utah Államban (Google Maps)

Földrajzi leírás

Az USA-beli Utah államban lévő Nagy-sóstó a nyugati félgömb legnagyobb sós vizű tava. A tó és környékének látványa még a mormonokat is letelepedésre, városalapításra ösztönözte az 1800-as évek közepén.

Az egykori Bonville-tó színlőire épültek Salt Lake City egyes városrészei. (letöltés)
A sekély vizű tó látványa (letöltés)

A pleisztocén korban egy tízszer nagyobb tó vize hullámzott a területen, amit Bonneville-tónak neveztek. A tó vize akkoriban még a Columbia folyóba is eljutott, tehát sokkal csapadékosabb, lefolyásos terület volt. Ám az éghajlat megváltozásával, fokozatos szárazodással a tó zsugorodni kezdett, a vízutánpótlása egyre csökkent, ezt messze meghaladta a párolgás mértéke. Vize lassan bepárlódott, sókoncentrációja jelentősen megemelkedett. A tó területe lecsökkent, a tó környékét sós sivatagok foglalják el.

A tó eredeti partvidékének nagyságát az egykori partjának maradványai, szinlői őrzik. A tó átlagos mélysége ma alig éri el a 10 métert. Ma három kisebb vízfolyás táplálja, de például a Bear folyó vizének mezőgazdasági hasznosítása igencsak hozzájárul a tó utóbbi évtizedekben mérhető vízszintcsökkenéséhez.

A déli tómedencébe ömlenek az édesvizet szállító vízfolyások. (letöltés)
A tó medencéjét övező, 3000 m fölé emelkedő hegyvonulatok csúcsain még augusztusban is hófoltok láthatók. (letöltés)

A Union Pacific vasútvonala átvezet a Nagy-sóstó medencéjén. Az 1903-ban megépített vasút fahídon keresztezte a tavat. Azonban 1959-ben a vasútvonal felújításakor kőből épített töltésre cserélték a hidat, így kettévágták a tómedencét. Az északi medence vize jóval sósabb, mint a déli medence vize.

A tó északi és déli medencerészének eltérő sótartalma jól látszik az Sentinel-2 műhold 2019. június 20-án készült felvételén. (forrás: Copernicus – Sentinelhub, ESA) (letöltés)
Augusztus végére az erőteljes párolgás miatt sós lapályok alakulnak ki a partvidéken és turzások emelkednek ki a sekély vízből. (letöltés) (letöltés)

A tónak több szigete is van. Közülük az Antilop-sziget a leglátogatottabb, mivel mindenki reménykedik, hogy megláthatja a villásszarvú antilopot, amelyről a sziget a nevét kapta.

 Az Antilop-szigetre töltésen kialakított úton juthatunk be. (letöltés)
Az Antilop-sziget névadója a villásszarvú antilop. (letöltés)

A sós síkságok övezte tó, a nagy sótartalmú víz (a tó vízszintjének magassága függvényében 5–27% között változik) és a száraz éghajlat nem tűnik túl lakályosnak az állatok számára, de mégis jelenthet előnyt ez a zord környezet. Mivel a tóban nincs hal, ezért a sórákok, sólegyek paradicsoma a tó, ahol nyugodtan lerakhatják a petéiket. Sok madár, köztük sirályok, fehér pelikánok, vadludak is találtak fészkelési lehetőséget maguknak a partvidékén.

A sirály Utah állam hivatalos madara. Története az, hogy 1848-ban a mormonok szántóföldjeit sáskarajok lepték el, amikor a termést az mentette meg a teljes pusztulástól, hogy a tóról érkező sirálycsapatok felfalták a sáskákat. (letöltés)
Az Antilop-szigetet minden év augusztusában pókok (Neoscona oaxacensis) milliói lepik el minden sziklán, bokron épületen ott vannak, mert ekkor kelnek ki a sólegyek óriási tömegben, amely a legfontosabb táplálékuk. (letöltés)

Feladat

Válaszolj a leírással kapcsolatos kérdésekre!

  1. Mely várost alapították itt a mormonok?
  2. Hogyan járulhattak hozzá a folyók a tó vízmélységének csökkenéséhez?
  3. Milyen kémhatást kell kibírniuk a sólegyeknek a sós tóban?
  4. Mivel táplálkoznak a sórákok, amely a tó vizének színét is befolyásolja?
  5. Milyen nagy volt a vízmélység csökkenése, ha egykor kb. 300 m mély is lehetett a tó?
  6. Mennyi az évi átlagos csapadékmennyiség a környéken?
  7. Melyik óceánba jutott el a Bonneville-tó vize egykor?
  8. A Nagy-sóstó belső lefolyású tájon található. Magyarázd meg, mit jelent ez a fogalom!
  9. A Bear miért visz egyre kevesebb vizet a tóba?
  10. Hányszor nagyobb a tó sótartalma a tengervíz átlagos sótartalmánál az északi medencében a száraz időszakban, ha az eléri a 27%-ot?

A feladat szövege (letöltés)

A feladat megoldása (link)

A fotókat Mari László készítette.

A tó vízszintje évszakosan változik. (letöltés)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük