Hírek, események

Digitális tananyagok a Magyar Földrajzi Múzeum megújult weblapján

FEKETE-MÁCSAI ANETTA Magyar Földrajzi Múzeum, macsai@foldrajzimuzeum.hu

A 2021. év elején a Magyar Földrajzi Múzeum honlapja (www.foldrajzimuzeum.hu) nemcsak küllemében, de tartalmában is megújult.

Az új oldalon hat témában készültek digitális tananyagok, amelyek itt érhetők el: https://foldrajzimuzeum.hu/muzeumpedagogia/digitalis-tananyagok/ A múzeum állandó kiállításait bemutató virtuális túrájához az alábbi témákban készültek programcsomagok:

  • Magyar utazók Afrikában (Magyar utazók, földrajzi felfedezők című kiállításhoz)

A programcsomag keretében a 7–8. évfolyamos tanulók megismerhetik a magyar utazók szerepét Afrika megismerésében. Többek között információt kapnak Teleki Sámuel, Magyar László, Sass Flóra és Almásy László életútjáról, munkásságáról, az általuk bejárt területek élővilágáról, népcsoportjairól és a területeken jellemző természeti jelenségekről. 

Kapcsolódási pontok a NAT 2020-hoz
  • Magyar utazók Ázsiában (Magyar utazók, földrajzi felfedezők kiállításhoz)

A programcsomag keretében a 7–8. évfolyamos tanulók megismerkedhetnek a magyar utazók Ázsia megismerésében betöltött szerepével. Többek között információt kapnak Kőrösi Csoma Sándor, Déchy Mór, Vámbéry Ármin és Cholnoky Jenő életútjáról, munkásságáról, az általuk bejárt területek élővilágáról, népcsoportjairól és természeti jelenségekről. 

Kapcsolódási pontok a NAT 2020-hoz
  • Magyarok a jég világában (Magyar utazók, földrajzi felfedezők című kiállításhoz)

A programcsomag keretében a 7–8. évfolyamos tanulók megismerhetik a magyar utazók szerepét az Antarktisz (meteorológusok) és az Északi-sarkvidék (Osztrák–Magyar Északi-sarki Expedíció) kutatásának történetében. A programcsomag e mellett bemutatja a sarkvidékek élővilágát és természeti jelenségeit, valamint a kutatás során használt eszközöket. 

Kapcsolódási pontok a NAT 2020-hoz
  • Balázs Dénessel a Föld körül (3276 expedíciós nap, Balázs Dénes a múzeumalapító geográfus újraolvasva című kiállításhoz)

A programcsomag keretében a 7–8. évfolyamos tanulók Föld körüli utazást tehetnek Balázs Dénessel. Megismerhetik a barlangok, a sivatagok, az őserdők, a vulkánok és a jég világát. 

Kapcsolódási pontok a NAT 2020-hoz
  • Érd természeti értékei (Érd elszórt természeti kincsei című kiállításhoz)

A program keretében Érd és környékének kőzettani felépítését, védett területeit és növény- és állattani különlegességeit ismerhetik meg. A csomagot 5–6. és 7–8. évfolyamos tanulóknak is ajánljuk a tantárgyi kapcsolódás okán. 

Kapcsolódási pontok a NAT 2020-hoz
  • Balaton kutatás története (A Kárpát-medence tudományos feltárói című kiállításhoz)

A program a Balatont és kutatásának történetét mutatja be, melyben olyan neves földrajztudósok vettek részt, mint Cholnoky Jenő és id. Lóczy Lajos. A csomagot a 7–8. évfolyamos tanulóknak ajánljuk. 

Kapcsolódási pontok a NAT 2020-hoz

A digitális tananyagok minden témában szöveges ismertetőkkel kezdődnek, amelyek az adott anyagot érdekes, olvasmányos formában dolgozzák fel. A lényeget kiemelve, kislexikonnal igyekeztünk a témákat könnyebben érthetővé tenni. A szöveges ismertetőre épülő pdf formátumú feladatlapok a témák alaposabb elsajátítását teszik lehetővé. A pedagógusokra gondolva a feladatlapok megoldásai is felkerültek az oldalra. A témákhoz a tankocka alkalmazás (LearningApps) segítségével 3-3 különböző nehézségi szintű online feladatok is készültek, többek között rejtvény, párkereső, idővonal, évszámkereső, szövegkiegészítő feladatok találhatók oldalunkon.

Tankocka párosítós feladat a Balázs Dénes kiállításhoz
Keresztrejtvény a Magyarok a jég világában kiállításhoz

A feldolgozott témák megismeréséhez pedig a múzeum saját youtube csatornáján lévő rövid videók is segítséget adnak: https://www.youtube.com/channel/UCIGKTN2GxqSJhT7tomybMEg

Reméljük, egy kis támogatást tudunk adni a pedagógusoknak az online oktatáshoz digitális tananyagainkkal, amelyek témáit a jövőben tovább szeretnénk bővíteni. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük