Kaleidoszkóp

Írországtól a Fehér Házig

KAPUSI JÁNOS

DSZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum, Debrecen; geo.bethlen@gmail.com

Idén januárban nemcsak a világjárvánnyal volt tele a nemzetközi sajtó, hanem az Amerikai Egyesült Államok belpolitikájának zűrzavaros ügyeivel és az új elnök beiktatásának körülményeivel. A minden idők legidősebb amerikai elnökeként hivatalba lépő Joe Bidennek Európa-szerte is sokan örültek, de annyira biztosan nem, mint abban az írországi kisvárosban, ahonnan az új elnök felmenői származnak.

Joe Biden anyai szépapja, Edward Blewitt 1851-ben hagyta el az ír szigetet. Egyike volt annak a több, mint egymillió írnek, akik gyakorlatilag elmenekültek a krumplivész sújtotta szigetről, hogy aztán az óceán túloldalán, az akkor még javában formálódó USA atlanti partvidékén telepedjenek le. Az írek öröksége a mai napig élénken él, nemcsak a nevek, de a tradíciók szintjén is. Biden felmenői is a mai Pennsylvania és Delaware államok területén találtak otthonra – és az elnök élete, politikai karrierje is elsősorban ehhez a két államhoz kötődik. A város (Scranton), ahová Blewitt kivándorolt – és ahol Biden született – ma Ballina testvérvárosa.

Ballina egy tízezres kisváros a Moy-folyó partján, Mayo megyében, Írország északnyugati csücskében. Ez az apró vásárváros elsősorban lazacfesztiválja kapcsán szolgált rá némi ismertségre, de Biden alelnökké válását követően egyre több kiránduló számára vált célponttá – bár turisztikai szempontból még valószínűleg így sincs a száz legismertebb írországi attrakció között. A városkában a Bident bemutató tabló, falfestmények és itt-ott felbukkanó amerikai zászlók állandó fotótémát szolgáltatnak az érdeklődőknek, noha Biden nem az első, Ballinából származó politikus, Írország első női elnöke, Mary Robinson is a városkából indult. 

Joe Biden távoli rokonai ünnepelnek Ballinában, az elnök „fala” előtt. (forrás: The Irish Times)
Biden-tabló mint kötelező olvasnivaló (forrás: The Journal)

Az ír diaszpóra hatalmas, csak az Egyesült Államokban kb. harmincmillióan tartják magukat ír származásúnak. Az USA történetében számos korábbi elnöknek voltak ír felmenői, közülük is kiemelkedik John F. Kennedy és Ronald Reagan. (Sőt, Obamának is van némi ír kötődése.) Biden katolikus ír öröksége, elkötelezettsége széles körben ismert, még a miniszterelnök is úgy fogalmazott róla, „egy közülük”. Nem meglepő, hogy az elnökválasztás és a beiktatási ceremónia idején megszaporodtak az amerikai zászlók, az „Irish For Biden” feliratú poszterek és más, Bident támogató üzenetek Írország több pontján. Joe Biden 2016 nyarán alelnökként már látogatást tett Írországban, Ballina mellett a keleti parton fekvő Louth megyében lévő Carlingfordba is elutazott a családjával. Biden távoli rokonságából azóta többen is meghívást kaptak, hogy meglátogassák őt a Fehér Házban. A látogatás emlékeit mindenhol fotók őrzik, a helyiek rendkívül büszkék Bidenre.

Joe Biden a helyiek gyűrűjében, 2016 júniusában (forrás: Irish Examiner)

Számos híresség pályaképét visszakövethetjük egy-egy számunkra ismeretlen településig, olvasóként különösen izgalmas lehet megtudni egy-egy ismert sportolóval, politikussal kapcsolatban, hogy honnan hová is jutottak. Nem zárható ki persze, hogy az életrajzkötetek szerzői csak a sztori színesítése miatt említik ezeket a helyeket, de vannak – köztük egyébként Biden is –, akik konkrét személyiségjegyeket, tehetséget, értékrendet, sorsformáló tulajdonságokat társítanak a messziről kapott-hozott örökséghez. Erre nemcsak az amerikai elnök, de megannyi hazánkból kivándorolt, innen elszármazott és Amerikában ismertté vált színész, rendező, tudós, sportoló vagy üzletember életútja is jó példa lehet.

Kérdések tanórai vagy órán kívüli feldolgozáshoz

  1. Nézzetek utána, hol fekszik Ballina! Következtessetek a környék természeti és gazdasági viszonyaira!
  2. Ballina a Wild Atlantic Way néven ismert turistaút közelében fekszik. Gyűjtsetek néhány, számotokra érdekes, különleges célpontot az útvonal mentén!
  3. Keressetek hasonlóan érdekes családtörténettel rendelkező hazai és külföldi hírességeket! Röviden mutassátok be azokat a helyeket, ahol születtek vagy ahonnan származnak!

Források

Kiemelt kép: Bellina (forrás)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük