Hírek, események Kitekintő

A Földrajz Éjszakája

Földrajz Éjszakája (GeoNight) 2017-ben Francia Nemzeti Földrajzi Bizottság javaslatára elindult kezdeményezés, amelynek nem titkolt célja, hogy felhívja a nem szakmabeli emberek figyelmet a földrajz fontosságára és hasznosságára. A kezdeményezés gyorsan követőkre talált, és az Európai Földrajzi Társaságok Szövetsége (EUGEO) támogatásának köszönhetően európai szintű, majd a Nemzetközi Földrajzi Unió (IGU) népszerűsítő kampányának hatására mára nemzetközi szintű rendezvénnyé vált. A programhoz csatlakozott a Magyar Földrajzi Társaság is, és vállalta a hazai programok szervezését, koordinálását.

A nevezetes éjszaka időpontja eredetileg minden évben április első péntekje. 2021-ben azonban a Földrajz Éjszakája a húsvéti ünnepek, nagypéntek miatt egy héttel később, április 9-én lesz. A programok megszervezését már 2020-ban is átírta a koronavírus járvány, és sajnos úgy néz ki, hogy ebben az évben is csak a virtuális térben találkozhatunk és online programok segítségével ünnepelhetünk. 

A Magyar Földrajzi Társaság ebben az évben is a tagsághoz és a földrajz iránt elkötelezett pedagógusokhoz, iskolákhoz, egyetemi tanszékekhez, kutatóintézetekhez, múzeumokhoz, nem földrajzos „laikusok”, de a földrajz iránt érdeklődő közösségekhez fordult, hogy április 9-én tartsanak olyan programokat, amelyekkel népszerűsíthetik a földrajzot. A rendezvényeket osszák meg az internet segítségével pl. a Facebookon, Twitteren vagy Instagramon, hogy azokon minél több érdeklődő vehessen részt. 

A helyi programokat ebben az évben már egy erre célra létrehozott honlapra önállóan tölthetik fel a szervezők. Ez lehetőséget teremt a programok szélesebb körben történő megismerésére is. Az idei éveben a szervezők elsősorban a nemzetközi határokon átívelő és a különböző korcsoportokat megszólító programokat várnak. Tartalmi megkötés azonban nincs, a hangsúly a játékos, kötetlen szakmai eseményeken, a földrajz iránti érdeklődés felkeltésén van. A tervezett programoknak nincs kötelező kezdési időpontja és időhatára sem, de a Földrajz Éjszakája elnevezés is utal arra, hogy elsősorban késő délutáni, esti rendezvényeket javasolnak. 

A Földrajzi Társaság kéri, hogy minél többen hirdessenek meg a Földrajz Éjszakája alkalmából virtuális eseményeket. Ettől az évtől minden egyes hazai és külföldi rendezvénynek lesz egy oldala egy közös nemzetközi honlapon, ahol a főszervezők közzéteszik a rendezvények térképét, és reményeik szerint az eseményekről készült videófelvételek tárolhatók és később is visszanézhetők lesznek. 

A Magyar Földrajzi Társaság honlapján a Night of Geography menüpontban folyamatosan kaphatunk friss információkat a 2021-es Földrajz Éjszakájáról. Amennyiben valaki szeretne élni a programszervezés lehetőségével, kérjük jelezze a Földrajzi Társaságnak a laszlo.jeney@uni-corvinus.hu címen. Ezen az e-mail címen kaphatnak technikai segítséget is a helyi programszerzők. 

Reméljük, találkozhatunk a Földrajz Éjszakája 2021 programjain! 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük