Módszertani műhely Taníts érdekesen érdekeset!

Vályogerődök

Kashbák, a vályogerődök – Marokkó

VASVÁRY KINGA
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium, vasvary.kinga@gmail.com

Elhelyezkedése

Aït Benhaddou település fekvése Marokkóban (Google Maps)

Földrajzi leírás

A világ számos területén tapasztalhatjuk, hogy a lakóhely igencsak visszatükrözi a környezetének éghajlati és az építőanyagok kínálta lehetőségeit. Ennek szép példái Marokkóban a kashbák. A khasba szót tágabb értelemben használják egy településforma, vagyis erődített város megnevezésére, amelynek központjában fellegvár, erőd áll.

 Aït Benhaddou a 11. századtól erődített a település, mai formája a 17. században alakult ki. (letöltés)
A település felsőbb szintjéről átlátunk a modern városrészre, ahol az új épületek egy része is a hagyományos építészeti stílust követi. (letöltés)

Szorosabban véve a kashba egy négyzet alapra magas falakkal felépült erőd, sarkában négy kimagasló toronnyal. Stratégiai jelentőségét jól mutatja az akár öt emeletnyi mérete, a tornyon lévő lőrésnek épült ablakok és a vastag falak. Az épületben minden megtalálható, ami annak idején a középkori várak lakótornyaiban, vagyis hálószobák, konyha és kamra a termények biztonságos tárolására. Az erőd többemeletes belsejében udvar is volt a felsőbb szinteken. Az épületet egy vagy többgenerációs család lakta, ma már kényelmesebb lakóházakba költöznek az emberek, sok elhagyatott, nagyon rossz állapotban lévő kashba várja, hogy újra hasznosítsák. Szerencsére a turizmus újraéleszti az épületeket, múzeumot, vendéglőt, szállást hoznak létre bennük. 

A kashbát és az azt körülvevő lakóházak építőanyagát a környezet lehetőségei szabták meg. Nézzünk körül, mi adatik meg az építkezéshez! Az erődített települések főként időszakos vízfolyások, vádik mellé települtek, ha lehetőség volt rá, akkor egy magaslatra, ahogy azt Aït Benhaddou településnél is látjuk.

Aït Benhaddou látképe a vádival (letöltés) (letöltés)

A vádiból könnyen beszerezhető volt az agyag, a kavics, a növények (pl. nád). A piacon az Atlasz hegységből jövő kereskedők öles fákat adtak el gerendának. A falak így alacsony mésztartalmú vályogból készültek, és hogy erősebbek legyenek, belekevertek kavicsot és növényi részeket is. A vályog előnye, hogy olcsó, elég mennyiségben állt rendelkezésre, kiváló hőszigetelő tulajdonságú, hiszen itt a hőmérő higanyszála nyáron napközben 37 °C-ot, télen 0 °C-ot is mutathat. Nagy hátránya viszont az, hogy kicsi a teherbíró képessége, a földrengések, de még a rágcsáló állatok is kárt tehetnek bennük. A csapadékot is kevéssé tűri, és a sivatagos területen rövid ideig tartó felhőszakadás után bizony javítgatni kellett az esőáztatta falakat. Ennek oka, hogy a vályogot növényekből álló vázra tapasztották fel, vagy téglákat készítettek, amelyet a napon szárítottak ki. Szalmával kevert vakolatot tettek a falakra, csak belül meszelték ki a szobákat. A falakra természetesen a kevés csapadék miatt lapostető került szintén szalma, nád, agyag keverékéből, amit egyes helyeken sokféle célra ki is használnak. 

Ha elmarad az évenkénti javítás, tapasztás az épületeken, pár év alatt pusztulásnak indulnak. (letöltés)

Ha belépünk a védelmet nyújtó kashbák körül kiépült településre, barangolhatunk a szorosan egymás mellé épült lakóházak között, amelyek meredek lépcsővel, zegzugos utcákkal, titkos átjárókkal, kicsi udvarokkal vannak összekötve. A lakóépületek is úgy néznek ki, mintha mini kashbák lennének, magas falak, pici ablakok, belső udvarok jellemzik, hiszen ezt kívánta vagy kívánja ma is az idegenektől és a melegtől való elzárkózás igénye. 

Ha meg szeretnénk látogatni a híres filmforgatások helyszínét, Aït Benhaddou kashbával megerősített települést, akkor először az Asif Ounila vádin kell keresztül gyalogolnunk, amit az év nagy részében száraz lábbal tehetünk meg, bár a meder tekintélyes nagysága arra figyelmeztet, hogy a folyó forrásvidékén vagy egyéb szakaszán lehulló csapadék időnként igen nagy áradást idéz elő a folyón. 

Az Aït Benhaddoutól 30 km-re lévő Ourzazate kashbáját teljesen helyre állították, benne múzeum működik, udvarán esküvőket és rendezvényeket tartanak. (letöltés)

Sajnos a település területén már nem sok család él, őket is csak a turisták éltetik, hogy eladhatnak nekik némi szuvenírt. De mégis jó bolyongani a sikátoros utcákban, felmenni a kashbába, megcsodálni a panorámát azzal a tudattal, hogy itt forgatták pl. a Múmia, A gladiátor, az Arábiai Lawrence, a Perzsia hercege, A Nílus gyöngye című filmek egyes jeleneteit.

A fellegvárból messzire ellátni, évszázadokon keresztül itt vezetett a Szaharából Marrákes felé a karavánút. (letöltés) (letöltés)

Feladat

A kérdések szorosan kapcsolódnak a fenti szöveghez. Párosítsd a felsorolt építőanyagokat a megadott helyszínekhez átgondolva azok kőzettani-geológiai adottságát! Egy építőanyag neve többször is felhasználható.

Felhasználható építőanyagok: bazalt, andezit, pala, gránit, mészkő, homokkő, vályog, riolittufa

Milyen építőkőzetet használnál…?

  1. a Bükkalján egy pincéhez:
  2. a Vezúv lábánál egy kis étterem építéséhez:
  3. a Mátrában egy turistaházhoz:
  4. Krk szigetén egy nyaraló felépítéséhez:
  5. Finnország déli részén egy kis kápolnához:
  6. a Kanári-szigetek egyikén, Tenerifén banánültetvény őrbódéjához:
  7. a Tisza mentén egy halászkunyhóhoz:
  8. a Colorado-fennsíkon egy látogatóközpont épületéhez:
  9. a Kőszegi-hegységben egy házfelújítás során tetőfedéshez:
  10. az Etióp-fennsíkon egy amhara kunyhóhoz:

A feladat szövege (letöltés)

A feladat megoldása (link)

A fotókat dr. Mari László készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük