Módszertani műhely Taníts érdekesen érdekeset!

Hegyi emberek temetkezése

A toradzsák temetkezése – Indonézia

VASVÁRY KINGA
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium, vasvary.kinga@gmail.com

Elhelyezkedése

Toraja fekvése Sulawesin (Google Maps)

Földrajzi leírás

A Sulawesi-sziget déli, hegyvidéki részén élő toradzsák nevének jelentése hegyi ember. A toradzsák a 20. század elejéig a világtól elzártan éltek. Csak az 1900-as évek elején jelentek meg a holland misszionáriusok a területen. Valószínűleg a Fülöp-szigetek felől hajón érkeztek Sulawesi lakói, amit a csónakot formázó házaik is bizonyítanak. A házak lábakon állnak a gyakori esőzés miatt. A házak homlokzatán bivalyszarvakat láthatunk, amelyek fontos feladata a gonosz szellemek elűzése. Számuk megmutatja a házban élők társadalmi helyzetét. Annál magasabb társadalmi rangban vannak a bennélők, minél több szarv ékesíti az épületet. 

Az első lakosok a hajók darabjait használták fel a tetőszerkezet kialakításához. (letöltés)
A „tetőtér” háromrészes, az északi oldali szobában laknak a gyerekek, középen a szülők, és itt van a konyha, a déli részt a halottaknak tartják fenn akár évekig is. (letöltés)
A házak homlokzatán bivalyszarvakat láthatunk. (letöltés

A vízibivaly nagyon fontos szerepet tölt be az ázsiai emberek életében: nélküle elképzelhetetlen a teherhordás és a szántás, tejet adnak, és a húsát eszik. A toradzsák csak áldozati állatnak használják, hogy ezek az állatok vigyék a halott lelkét a túlvilágba, ahol tanúságot tesz a tekintélyéről, a gazdagságáról.

A vízibivaly (letöltés)

A toradzsák a mai napig megőrizték hihetetlen érdekes, ősi halottkultuszukat. Temetési szertartásuk nagyon különleges. Az eseményre nagyon sokan kapnak meghívást, akik nem üres kézzel érkeznek, hanem csirkét, malacot, bivalyt, régebben még kutyát is hoztak áldozásra a szertartás alatt. A bejáratnál mindenki adományát felírják, hiszen ezt majd egyszer hasonló alkalommal viszonozni kell a halott családjának. Az adomány nagysága, értéke alapján osztanak szét húst és egyéb dolgokat az elhunyt nevében az adakozó rokonoknak, ismerősöknek. Ha több állat marad, mint amennyit feláldoznának, akkor lehet licitálni rá, vagy a szűk családé marad a felesleg.

A temetés helyszíne a sok áldozati állattal és a környékről (de sokszor messziről is) hazatérő családtagok seregével. (letöltés)
A legértékesebb állat a tarka bivaly, amelyet a piacon 14 millió forintnak megfelelő összegért (2020) vehetünk meg. (letöltés)
A disznókat bambuszrudakra erősítve hozzák a ceremóniára. A disznó nem tabu, hiszen a toradzsák keresztény vallásúak 1913 óta az egykori holland missziónak köszönhetően. (letöltés

A ceremóniára a rizsaratás után kerül sor az erre a célra emelt, nyitott pavilonokban, amiket a falu határában állítanak fel. Egy nagy tér van a pavilon közepén, ahol üstökben főzik az ételeket a résztvevőknek a feláldozott állatok húsából. A halott koporsója az egyik oldalon van, előtte mikrofonba mondják, hogy ki mivel járult hozzá a szertartáshoz. Ez órákig is eltart, közben néha táncolnak, illetve elegáns népi jellegű viseletbe öltözött nők körbe vonulnak az udvaron kezükben ételekkel vagy egyéb felajánlásokkal. 

A vendégsereg ellátására a bivalyok mellett rengeteg sertést is levágnak. Az üstökben fő a vendégek étele. (letöltés)

Nagyon fontos mozzanat a vízibivalyok feláldozása, hiszen az állatoknak nemcsak „lélek-szállítási” feladatuk van, hanem minél több bivalyt ölnek meg, annál gazdagabb lesz a halott a túlvilágon. A királyok halálakor akár több száz állatot is leöltek, ma egy nemesi család 20-50 bivalyt is áldoz, a szegényebbeknek be kell érniük 2-3 bivallyal. Az állatok nagyon sokba kerülnek, az állam elvileg 16 bivalyban limitálta az áldozatok számát. Szomorú, de tény, hogy a családok többet költenek a temetésre, mint a gyerekeik iskoláztatására. 

Az első bivaly feláldozásakor lesz halott a halott. A tor több hétig is tarthat, és szívesen fogadnak vendégeket is, akár turistákat is, bár ajándékot pl. cigarettát vagy pénzt illik adni a gyászoló családnak. Ilyenkor leültetik a vendégeket, és hoznak ételt-italt, de végig nézheti a rituális állatáldozásokat is.

Még távoli vidékről is jönnek az ismerősök a temetési szertartásra. (letöltés)
A gyászoló közeli és távoli hozzátartozók tiszteletüket teszik a halott előtt. (letöltés
A gyászoló rokonok mögött látható a koporsó. (letöltés)

A ceremónia végén a család a koporsót a sziklafalhoz kíséri, ahol vagy a falba faragott üregbe vagy a sziklában rejlő barlangba teszik. A barlangok ma látogathatók, egy lámpás ember ügyel a tisztelet megadására. A barlang belsejében különböző szintekben vannak a koporsók a társadalmi tagozódásnak megfelelően. 

A mészköves területeken a barlangok szolgálnak sírboltként. A barlangok bejáratánál a koporsószállító díszes fakereteket és a szertartáshoz használt díszeket helyezik el. (letöltés
A köveken az elkorhadt koporsóból kieső koponyák, csontok vannak szépen összegyűjtve, mellettük gyakran adományok láthatók. (letöltés)

A megfelelő temetési szertartáshoz rengeteg pénz kell, ezért a halottakat nem mindig tudják azonnal eltemetni, sokszor akár évekig gyűjtik rá a pénzt. Ilyen esetekben a testeket bebalzsamozzák (formalinnal kezelik), és az egyik szobába kerül, de nem mint halott, hanem mint beteg. Szimbolikusan hoznak neki ételt, italt, cigarettát, a családtagok beszélgetnek vele. Volt, aki 20 évet várt a temetésére egy fedél alatt a családjával.

A sírokat tau-tauk őrzik, távol tartják a szellemeket a síroktól. Tau-tauk fából kifaragott emberi alakok, némelyik embernagyságú, de lehet egészen kicsi is. A szobrok kéztartásának jelentése van: a vízszintesen tartott tenyér jelentése az, hogy adjatok felajánlásokat, ne felejtsetek el meglátogatni. A függőlegesen álló tenyér azt hirdeti, hogy vigyázz a falubeliekre. A halottakat alakját faragják ki, nem túl aprólékosan, bár sokszor arcvonásaik felismerhetők, de a szobrok arckifejezése érzelemmentes. A szobrokra ruhát adnak, és sokszor egy erkélyszerűségen helyezik el a már ott lévők közé. Sokszor található a halott csontjai mellett cigi, palackos víz vagy pénz.

Tau-tauk (tau= ember, tau-tau= férfi). (letöltés)
A tau-tauk feladata lehet a sírok őrzése. (letöltés)
A tau-tau szobrok napjainkban is hagyományos módon készülnek. (letöltés)

Feladat

A rizs Ázsia legfontosabb gabonája. Oldd meg a rizzsel kapcsolatos totót!

 1. Körülbelül hány fajtáját ismerjük a rizsnek?
  • a. 8000
  • b. 500
  • c. 80
 2. Milyen színű rizs nincs? (A szemtermés színére gondolj!)
  • a. vörös
  • b. barna
  • c. lila
 3. Honnan vannak leírások a rizs Kr. e. 3000 éves termesztéséről?
  • a. a Nílus mentéről
  • b. az azték birodalomból
  • c. Dél-Kínából
 4. Hogyan művelik meg a földet a balinéz földművesek?
  • a. a folyók mentén öntözéssel
  • b. a teraszokon kézi műveléssel
  • c. a kisebb szántóföldterületek miatt gépekkel
 5. Hol köszönik meg nap mint nap imával és ajándékokkal a rizst, mint az istenek adományát?
  • a. Balin
  • b. Mexicóban
  • c. Jemenben
 6. Melyik vitamin hiánya okozza az Ázsiában felfedezett beriberi betegséget, amelyet viszont a hántolatlan barna rizs tartalmaz? Ázsiában a párás éghajlat miatt kellett hántolni a rizst, így nagyobb volt az eltarthatósága.
  • a. A-vitamin
  • b. B-vitamin 
  • c. D-vitamin
 7. Melyik nem rizspárlat?
  • a. szaké
  • b. arrak
  • c. tequila
 8. Melyik ország volt a legjelentősebb rizstermesztő a világon 2019-ben?
  • a. Kína
  • b. India
  • c. Indonézia
 9. Hol adnak a menyasszonynak és a vőlegénynek piláfot, azaz rizst sárgarépával, hagymával, marhahússal?
  • a. Marokkóban
  • b. Üzbegisztánban
  • c. Thaiföldön
 10. Hol terem Európában a legjobb minőségű rizs?
  • a. Szlovákiában a Szlovák-alföldön
  • b. Olaszországban a Pó-alföldön
  • c. Franciaországban a Párizsi-medencében

A feladat szövege (letölthető)

Rizsföld Celebeszen

A feladat megoldása (link)

A fotókat dr. Mari László készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük