Módszertani műhely Taníts érdekesen érdekeset!

Lávabarlang

Manjanggul lávabarlang – Dél-Korea

VASVÁRY KINGA
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium, vasvary.kinga@gmail.com

Elhelyezkedése

Csedzsu-sziget fekvése Dél-Korea déli partjai előtt (Google Maps)

Földrajzi leírás

A mindössze 1849 km2-nyi Csedzsu-(Jeju-)sziget Dél-Korea partjaitól 130 kilométerre található, a helyieknek kiváló üdülőhely. Amiért izgalmas a turistáknak, az egy a vulkáni működéshez kapcsolódó világörökség.

Csedzsu szigetét 2 millió évvel ezelőtt kezdődött és mintegy 25000 éve befejeződött bazaltos vulkáni működés alakította ki. (letöltés)

Itt található Ázsia második leghosszabb lávaalagútja, amelynek hossza 8928 méter. Ugyan a Föld leghosszabb, 65,5 kilométer hosszú, Hawaii-szigetén lévő lávaalagútjának csak töredéke, de mégis érdemes felkeresni.

Csedzsu szigetét 2 millió évvel ezelőtt kezdődött és mintegy 25000 éve befejeződött bazaltos vulkáni működés alakította ki. (letöltés)
A lávaalagút egyik természetes felszakadásában építették ki a lejáratot. (letöltés)

A turisták kb. 1 kilométert sétálhatnak a lávacsőben megfigyelve a tetején és az alján képződött “láva-cseppköveket”. Itt található a Föld legnagyobb, 7,6 méter magas lávaoszlopa, ami két egymás fölött lévő járat között alakult ki úgy, hogy a felső járatból az alatta lévő, korábban kialakult járatba folyt be a láva.

Az egy kilométer hosszan kiépített, kivilágított szakaszon nagyrészt a lávaalagút alját kitöltő egykori lávafolyáson sétálhatunk. (letöltés)

Körülbelül 300 000 évvel ezelőtti bazaltlávafolyásból formálódott ki az üregrendszer, amikor a vulkánkitörés során lávafolyások folynak ki a kráterből.

Az egyenetlen aljzat mélyedéseiben a felszínről beszivárgó víz alkot pocsolyákat. (letöltés)
Az egykori lávafolyás kanyarokat leírva áramlott a felszínen. (letöltés)

Ahogy az izzó lávaár felszíne a hűvösebb levegővel érintkezik, lehűl és megszilárdul, egy kemény réteg képződik a felszínén, miközben a hígan folyó láva tovább folyik a természetesen képződött lávacsőben. Amikor a friss utánpótlás megszűnik a forró anyagból, akkor hosszabb-rövidebb alagút marad a lávafolyás területén. Bejáratuk legtöbbször beszakadással képződik, a felszínen csak kisebb felboltózódás utalhat a lábunk alatt húzódó, akár több kilométer hosszúságot elérő járatrendszerre. 

Helyenként hatalmas sziklatömbök szakadnak le a mennyezetről, előre jelezve újabb lehetséges felszakadások helyét. (letöltés) (letöltés)
A lávaalagút szélessége helyenként eléri a 23 métert. (letöltés)
A barlang falát mikroformák díszítik, a hosszan követhető vízszintes irányú kiemelkedések az egykori lávaszint magasságát jelzik, függőlegesen a megszilárduló egykori lávalefolyások, lávacseppek figyelhetők meg. (letöltés)
A lávaalagút egyik leghíresebb képződménye a 7,6 m magas lávaoszlop, amely a felső járatból lefolyó láva megszilárdulásával jött létre. (letöltés)

Feladat

Állítsd tengerszint feletti magasság szerint csökkenő sorrendbe a kontinensek legmagasabb tűzhányóit! Használd hozzá az atlaszt! Segítségül a magassági adatok az alábbiak:

  1. 6893 m
  2. 5895 m
  3. 5771 m
  4. 5636 m
  5. 4285 m
  6. 4205 m
  7. 3340 m

Vulkánok: Pico del Orizaba, Ojos del Salado, Mount Sidley, Etna, Demavend, Mauna Kea, Kilimandzsáró

A feladat szövege (letöltés)

A feladat megoldása (link)

A bazalt lávafolyásokból felépülő sziget partjait az abrázió folyamatosan pusztítja, látványos tornyokat, öblöket formálva. (letöltés)

A fotókat dr. Mari László készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük