Módszertani műhely Taníts érdekesen érdekeset!

Szent tehén

A szent tehenek – India

VASVÁRY KINGA
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium, vasvary.kinga@gmail.com

Elhelyezkedése

India fekvése (Google Maps)

Földrajzi leírás

A szent tehén India szimbóluma. Nincs olyan hely, ahol ne találkoznánk a lassan bandukoló, ételt kereső vagy éppen az utakon nyugodtan üldögélő és kérődző állattal. Van indiai, aki eteti jó cselekedetként és tiszteletből, van aki pedig barátságosan hesegeti el a piac zöldséges standja mellől vagy éppen a veteményből, nehogy megdézsmálja az amúgy is szűkös termést.

A teheneknek nagyon fontos szerep jut a városokban a mai napig, mivel ők tüntetik el bendőjükben a szerves hulladék nagy részét  (letöltés)
Manapság nagyon sok műanyag és ehetetlen szemét kerül eldobásra a városokban, ami a szemétszállítás híján felhalmozódik (letöltés)
A szent tehén nyogodtan kérődzik az út közepén is, nem zavartatva magát az autóforgalomtól (letöltés)

A szarvasmarha őse mintegy 2 millió évvel ezelőtt jelent meg India területén, és innen hódította meg a többi kontinenst. Háziasítása 6-8 ezer éve történt. Ma már szinte minden országban tartanak szarvasmarhát, fogyasztják a húsát.

Ez alól Indiában a hindu, a szikh és a dzsain vallásúak számítanak kivételnek, akik a teheneket szent állatnak tartják, és a húsuk fogyasztása tabu. Még a külföldi gyorsétterem-láncok is marhahús mentes hamburgert árusítanak tiszteletben tartva az indiaiak vallási tilalmát. Azonban a húsán kívül az indiaiak a szarvasmarhának szinte minden részét felhasználják. Isszák a tejét, a tejből készítik a ghit is. Ez a tejből köpült vaj, amelyből melegítés után leválasztják a tejfehérjét és a tejcukrot, és az így kapott vaj a trópusi melegben is hosszan eltarthatóvá válik. A tehén vizeletét is sokra értékelik, ugyanis magas ammóniatartalmának tisztító hatást tulajdonítanak, immunerősítésre, emésztési problémákra, cukorbetegség kezelésére is isszák. A Covid-járvány során sokan tehénvizelet fogyasztásával próbálták gyógyítani magukat vagy éppen megelőzni a fertőződést. 

Az indiai utcakép megszokott látványa az üldögélő és bandukoló szent tehenek (letöltés) (letöltés) (letöltés) (letöltés)

A tehenek száradó trágyáját láthatjuk a házak előtt, szépen formázva. Az értékes és olcsó tüzelőből nyert energia sok család ételének megfőzéséhez járul hozzá nap mint nap. Az elhullott állatok bőrét is lenyúzzák az erre a foglalkozásra „szakosodott” emberek (régen az érinthetetlenek kasztjába tartozók), és táskák, övek, papucsok is készülnek belőle. A tehén értékes állat a falvakban is, ahol igavonóként használják, a trágyája a talajt gazdagítja, ha éppen nem tüzelik el. A trágya vízzel, kis agyaggal, szalmával keverve jó falak tapasztására vagy padló készítéséhez. Vidéken sok helyen a teheneket fogják be a szekér elé is. 

A tehén vágyakozva tekint a vásárlóra, hátha csurran-cseppen neki egy kis finomság (letöltés)

Miért lett a tehén szent állat Indiában? Erre több magyarázat is létezik. Vallási tiszteletük több ezer évre vezethető vissza, amikor az emberek igen sok áldozatot mutattak be isteneiknek a jó termés érdekében. Emellett a tehenek vitték utolsó útjára az elhunytakat. A halotakkal együtt a teheneket is elhamvasztották, hiszen úgy vélték, hogy ezek az állatok viszik a lelket a túlvilágba. A sok állatáldozás miatt félő volt, hogy a földeken nem marad elég igavonó állat, a tejtermékek is hiányoztak a családok amúgy is nagyon szegényes étkezéséből. Ha a föld megművelése veszélybe került, akkor a papoknak fizetett adó is csökkent, így betiltották a tehenek levágását, húsuk fogyasztását és tabuként beépítették a vallásba. 

Emellett a hinduk a tehenet, mint az emberiség anyját is tisztelik, számukra az állat a termékenység, a tápláló anya szimbóluma. Sok istenük is kapcsolódik a szent szarvasmarhához: Siva hordozója Nandi, a szent bika, Krishna tehénpásztor volt gyerekkorában. A Siva lingamokat is tehéntejjel locsolgatják a termékenység eléréséért. 

Az indiai utca íratlan szabálya, hogy a teheneké az elsőbbség  (letöltés)

Az indiaiak tisztelete a szent állat iránt abban is megnyilvánul, hogy az egyik legnagyobb bók és dicséret a nőknek, ha férfiak ezt mondják nekik: „olyan a szemed, mint a tehén szeme, olyan a járásod, mint a szent tehéné…”

A tehén etetése és itatása jó karmának számít a hindu vallásban (letöltés) (letöltés)

Feladat

Nagyon sok országnak van nemzeti állata. Párosítsd a nemzeti állatokat a megfelelő országgal! Segíthet az állat élőhelyigényeinek átgondolása is.

Országok: Brazília, USA, Albánia, Tanzánia, Új-Zéland, Pakisztán, Ciprus, Ausztrália, Peru, Kongói Demokratikus Köztársaság, Kanada, Indonézia

Nemzeti állatok: 1. fehérfejű rétisas, 2. komodói varánusz, 3. emu, 4. szirti sas, 5. muflon, 6. hód, 7. okapi, 8. hópárduc, 9. vikunya, 10. zsiráf, 11. kivi, 12. arapapagáj

A feladat szövege (letöltés)

A feladat megoldása (link)

A fotókat dr. Mari László készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük