Módszertani műhely

Taníts érdekesen érdekeset! – forróvízoszlop

Forróvizes szökőkút, Old Faithful gejzír – Amerikai Egyesült Államok

VASVÁRY KINGA
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium, vasvary.kinga@gmail.com

Elhelyezkedése

A Yellowstone Nemzeti Park elhelyezkedése Wyoming Államban (Google Maps)

Földrajzi leírás

Az emberek szinte a Föld minden pontján ismerik a gejzír kifejezést, miszerint időszakosan egy melegvíz-oszlop emelkedik a magasba. Az amerikai Wyoming Államban lévő Yellowstone Nemzeti Park gejzírektől különleges vidékének felfedezése az 1800-as évek elején John Colter nevéhez fűződött. Beszámolóját a forró vizet lövellő „tavakról” senki sem akarta elhinni.

Az Old Faithful gejzírkúpja (letöltés)
A gejzírkúp folyamatosan épül, a visszahulló vízből kirakódó ásványi anyagoknak köszönhetően. (letöltés)

A park gejzírjei vulkáni területen jöttek létre, ahol a felszín közelében elhelyezkedő magmakamra fűti a felette elhelyezkedő kőzetrétegeket. A kőzetek repedéseibe a felszíről beszivárog a csapadékvíz, vagy tavasszal a hóolvadék, amit a mélyből feláramló hő felmelegít. A felszín alatti kisebb-nagyobb üregeket kitöltő víz alsó rétege eléri a forráspontját, majd hirtelen gőzzé alakul, és – a nyomáscsökkenés miatt – a víztest többi része is forrni kezd. Ennek az a következménye, hogy a robbanásszerűen felfelé törő gőz felszínre löki a felette lévő víztömeget is. A látványos kitörés után a víz lassan visszafolyik a járatrendszerbe, és a folyamat kezdődhet elölről. Az újabb kitörés idejét nagyban befolyásolja a gejzír repedéseinek alakja és a járatok vízzel való újra telítődésének ideje, ráadásul a víz lehűl, és az újra melegedéséhez is idő kell.

A turisták pedig türelemmel várják, hogy a gyönyörű jelenség újra és újra megismétlődjön. Az Öreg Hűséges (Old Faithful) nevű gejzírhez még padokat is építettek a várakozóknak, az idegenvezetők pedig tudják, mikor kell a gejzírhez vinni a fotóra éhes látogatókat. A rutinos utazók a látogatóközpontban nézhetik meg a következő kitörés időpontját, persze plusz-mínusz 10 perccel számolva.

A kb. 90 percenként egymást követő kitörések mindig sok turistát vonzanak. (letöltés)

Az Old Faithful, vagyis a park legismertebb gejzírje a nevét onnan kapta, hogy viszonylag nagy pontossággal „működik”. Még egyetlen kitörése sem maradt el. A kitörés ideje csak keveset változott, régebben 65-70, ma kb. 90 percenként lövelli ki a forró vizet. A kitörések 1,5-4,5 percig tartanak. A fellövellt vízoszlop eléri a 30-35 m-es magasságot, de a gőzoszlop még ennél is magasabbra, akár 50-60 m magasságba emelkedik. Majd a víz szél által el nem fújt része visszahullik a felszíne, és a belőle kiváló ásványi anyagok tovább építgetik a gejziritből álló forráskúpját.

Elkezdődik a gejzír kitörése. (letöltés)
A kitörési oszlop egyre magasabbra nő. (letöltés) (letöltés)
A vízoszlop 30-35 m magasra lövell fel. (letöltés)
Egy kitörés során 14 000–32 000 liter vizet lövell a magasba a kitörés hosszától függően. (letöltés)
A víz mellett nagy mennyiségű gőz is a levegőbe kerül. (letöltés)

Feladat

Állításokat olvashatsz a Földön előforduló gejzírekről, gejzírmezőkről. Azonosítsd, hogy a leírás melyik gejzírre vonatkozik, és írd a térképen lévő számot az állítás mellé!

  1. A Geysir minden gejzírnek és a jelenségnek is a névadója ezen a szigeten tört ki. Többször beszüntette a működését, sokszor igen sok szappan bedobálással is próbálták életre kelteni, amit a környezetvédők kérésére ma már betiltottak.
  2. A Lady Knox nevű gejzírt ezen a szigeten raboskodó foglyok fedezték fel, akik a forró vizű forrásban mosták a ruháikat. Meglepődtek, amikor a szappan hatására a gejzír hirtelen kitört.
  3. Az egyik legnagyobb gejzírmező ezen a félszigeten, a Gejzírek-völgyében van. Mintegy 90 gejzír működött itt, amíg egy hegyomlás miatt mára csak 60%-uk működik.
  4. A flamingókkal teli sós Bogoria-tó híres a gejzírjeiről, amelyek 5 m magasra lövellik a vizüket. A párolgás miatt a tó vízszintje igen nagy hatással van a gejzírek vízutánpótlására.
  5. A Steamboat (Gőzhajó) nevű gejzír vize emelkedik a legmagasabbra napjainkban, bár kitörése elég rendszertelen, inkább nevéhez hűen csak gőz lövell ki belőle. Leghevesebb kitörésekor 90 m-t is meghaladta a vízoszlop magassága. 
  6. A szigeten nem nehéz hévforrásokba botlani. A Strokkur (Köpülő) gejzír 4-10 percenként 25-35 m magasságig emeli a vizet a látogatók ujjongása közepette.
  7. A kontinens legnagyobb 4300 m-en fekvő gejzírmezője az El Tatio, ahol mintegy 80 gejzír működik. Alig pár méterre a gejzírektől, ahol a víz már nem forró, állatok élnek: békák ugrálnak, vikunyák legelésznek.
  8. Robert Wilheim Bunsen volt az első kutató, aki megmérte a gejzírekben lévő víz hőmérsékletét és leírta a működésüket. A Nagy Gejzír csatornájában végzett mérései szerint a víz hőmérséklete lefelé növekedett, 22 m mélyen már 126 °C-ot mutatott a hőmérője.
  9. A valaha ismert legnagyobb vízoszlopot produkáló gejzír a Waimangu, a maorik nyelvén a Fekete víz nevet kapta. Sáros-iszapos vízoszlopának magassága ritkán elérte a 460 m-t, de átlagosan 150 m-re lövellt fel. 
  10. Emberi segítséggel kialakult gejzír. A helyszínen ásványvíz után kutattak, és egy próbafúrás során a fúrólyukból „keletkezett a gejzír”, amit azóta sem zártak le.  A felszín alatt összegyűlő víz 15-20 m magasra tör fel, és 600 hl vizet juttat az ég felé 20-24 óránként.

A feladat szövege (letöltés)

A feladat térképe (letöltés)

A feladat megoldása (link)

A fotókat dr. Mari László készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük