Kitekintő

Félelmetes óriásfogak

A 2020. év ősmaradványa, a Megalodon

MAKÁDI MARIANN ELTE TTK FFI Földrajz szakmódszertani csoport, makadim@caesar.elte.hu

A Magyarhoni Földtani Társulat minden naptári évben megszavaztatja az Év Ősmaradványát, amely címet 2020-ban egy őscápa faj, az Otodus megalodon (Óriásfogú cápa, vagy közismert nevén Megalodon) nyerte el. Egy olyan faj, amelyet nem is ismerünk, csak fogmaradványai és mai hasonló fajok alapján következtetünk a jellemzőire. Ilyenkor az emberben felmerül a kérdés, vajon miért ennek a lénynek a maradványaira esett a közönség szavazata. 

A Megalodon rekonstrukciós rajza (készítette: Pecsics Tibor)

Az órásfogú cápa rejtélyessége

A Megalodon megválasztásának talán a cápákat övező félelmetesség az egyik oka. Megborzongunk, ha belegondoljunk, hogy ez a faj fókákkal, tengeri tehenekkel, delfinekkel és kisebb bálnákkal táplálkozhatott. Külön izgalmas az ember számára, hogy zömében porcos váza nem maradt meg az évmilliók során, csak a fogai fosszilizálódtak, méghozzá tömegesen. Ennek nemcsak az az oka, hogy a fogak a gerincesek talán legellenállóbb részei, hanem az is, hogy egy-egy egyed állkapcsában akár több száz fog is lehet egyidőben. Azért kell így fogalmaznunk, mert egy állat élete során több ezer fogat is elhullajthat, hiszen a száj elülső részében sorakozó elhasználódott gyökértelen fogak helyére mindig újabbak tolódnak előre (Szabó M. 2020). (Úgy is nevezik, hogy revolver fogsoruk van, amely egy fog kidőlése után újjal “töltődik”.)

Tenyérnyi méretű 15 millió éves Megalodon-fog (Szentmargitbánya, Magyar Természet-tudományi Múzeum gyűjteménye, fotó: Gasparik Mihály)

Elég titokzatos az is, hogy a csaknem 18 cm-es, háromszög alakú, fényes, éles és recés élű fogmaradványok – no és a ma élő rokonfajok – alapján próbáljuk elképzelni milyen is volt a vízi ragadozó. A fogmaradványok vizsgálata alapján – a tudomány jelen állása szerint – a Megalodon volt minden idők legnagyobb nagyragadozó cápája, testhossza a becslések szerint elérhette a 15 métert is (Shimada, K. 2019), de vannak források, ahol 18–20 métert is említenek. 

A Megalodon méreteinek összehasonlítása (forrás alapján)

Érdekes eljátszani azzal a gondolattal is, hogy ez a 110 tonnás félelmetes tengeri kozmopolita faj hazánk területén is élt csaknem 30 millió éven át, a mai Kárpát-medence területét a miocén–pliocénban borító melegvizű tengerben. Maradványai előkerültek például a Cserhátvidékről (Mátraszőlős Ipolytarnóc), a mai burgenlandi Szentmargitbányáról (Sankt Margarethen) és a szlovákiai Felsőesztergályról (Horné Strháre). …És aztán kb. 3,6 millió évvel ezelőtt a faj kihalt. Kihalásának oka sem tisztázott, így ez is egy talány az ember számára. Talán a globális éghajlatváltozás és vele együtt a tengervíz hőmérsékletének csökkenése és a táplálék megfogyatkozása, az állat magas testhőmérséklete és ennek következtében a nagy étvágya vagy az új ragadozó versenytársak (pl. ragadozó fogascetek, kardszárnyú delfinek) megjelenése, talán mindezek együttese lett a veszte…

Mire tanít a Megalodon-probléma?

Nyilvánvalóan az óriásfogú cápa története nem központi kérdése a földrajztanításnak. Vagy mégis? Szemléletformálási szempontból még az is lehet. Hiszen jól példázza az új fajok „felbukkanásának” és hirtelen „lehanyatlásának” természetét, összefüggésben a környezeti viszonyok változásával. Ám tanulság arra is, hogy feltételezhetően a környezeti tényezők bonyolult összefüggésrendszereiben van a magyarázat, ilyen léptékű változásokat soha nem egy-egy tényező vált ki. A tizenévesek okulására szépen példázza azt is, hogy a tudomány kis (olykor jelentéktelennek tűnő) részletek – jelen esetben fogak – alapján képes következtetésekre és rekonstrukciókra. Segít annak a szemléletnek a fejlesztésében, hogy a környezet aktuális állapotát földtörténeti léptékkel nézve pillanatnyinak tekintsük, és el tudjuk képzelni azokat a nagyléptékű változásokat, amelyek hatására egy adott földi pont/hely jellege és tájképe jelentősen megváltozik, folyton alakul.

Az óriásfogú cápa rekonstrukciója (YouTube videó)

Irodalom

Kiemelt kép: Megalodon-fog (forrás)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük