Módszertani műhely Taníts érdekesen érdekeset!

Nagy füstölgő

A Kék-Nílus vízesése – Etiópia

VASVÁRY KINGA
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium, vasvary.kinga@gmail.com

Elhelyezkedése

A Kék-Nílus forrásvidékének elhelyezkedése Etiópiában (Google Maps)

Földrajzi leírás

Az etiópiai közel négy Balaton kiterjedésű Tana-tó a Kék-Nílus forrása. A folyó, amint elhagyja a tavat, úgy 30 km után egy gyönyörű, 150 méter széles vízesésbe „torkollik”. A hely neve Tis Issat, ami amhara nyelven azt jelenti, a „Nagy füstölgő”. Az elnevezés igen találó, hiszen a nyári hónapokban, vagyis az esős évszakban igen bő vízhozama van, és a lezúduló víz körül hatalmas vízpára keletkezik, távolról olyan, mintha füstölögne a hegyoldal.

A vízesés hű a “Nagy füstölgő” elnevezéséhez. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

Etiópiának ez a természeti látványossága kihagyhatatlan élmény bárki számára. Ha az esős évszakban látjuk, akkor azért, mert fenséges, ahogy az Etióp-magasföldről szállított sárgásbarna hordalékkal zuhan alá. Ennek a hordaléknak talán egy része a Nílus menti földeket, deltavidéket gazdagítja.

Az esős évszak végén, októberben bő vízhozamú a folyó és a sok hordaléktól barnás színű a víz. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

Ha a száraz évszakban keressük fel – ahogyan a turisták zöme is teszi az őszi-téli hónapokban –, akkor azért, mert a 45-50 méter magas küszöbről jóval kevesebb víz esik alá, ágakra bomlik. A vízmennyiséget ekkor az is csökkenti, hogy egy részét időnként a vízeséstől egy közeli erőműbe vezetik. 

Októberben nagyobb szélességben látható a vízesés. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)
A száraz évszakban, decemberben a széles peremen csak néhány helyen esik alá a víz (fotó: Mari László) (letöltés) (letöltés)
A tova futó Kék-Nílus mély kanyont vájt a bazaltba. (fotó: Mari László) (letöltés)

Feladat

Válaszd ki a felsorolt vízesések közül azt, amelyre illik az útinaplóból készült leírás! Egy vízesés többször is szerepelhet.

Vízesések: Angel-vízesés, Viktória-vízesés, Iguacu-vízesés, Livingstone-vízesés, Niagara-vízesés, Rajna-vízesés

  1. Esőkabátba öltözve szálltunk be a hajóba, hogy megnézzük a „Nagy mennydörgőnek” nevezett vízesést.
  2. Miután elértem a vízesést, szeretett királynőmről neveztem el.
  3. Pilótaként sohasem láttam hozzá hasonlóan lenyűgözőt, amikor a kétfedeles repülőmről megpillantottam, amikor egy folyót kerestem, aminek különösen sok aranytartalma lehet.
  4. A jégkorszakban keletkezett tavak között létrejött vízesésnél ámulatba ejtett a vízhozama: percenként 110 000 m3 víz zúdul le.
  5. Idegenvezetőm a vízesésnél elmesélte, hogy egy indián legenda szerint Mboi isten hozta létre, mert földi szerelme nem viszonozta közeledését, és el akart menekülni Mboi haragja elől.
  6. A Föld második legbővebb vízű folyóján fedeztem fel ezt a gyönyörű, állandóan bővízű vízesést, amit barátomról neveztem el az iránta való tiszteletem jeléül.
  7. A szikla peremén kiépített kilátóból csodáltuk meg, ahogy a „Nagy Víz” nagy része az „Ördög torkába” zúdul le. 
  8. A hóolvadás idejére időzítettük utunkat, hogy láthassuk a kontinens legnagyobb vízhozamú folyóján kialakult vízesést, 20 méter magasból leeső természeti csodát kis kilátóteraszokról fotózhattuk le.
  9. A helyi idegenvezetőtől megtudtam, hogy az elnevezése nagyon hasonlít a Kék-Níluson lévő vízesés nevéhez: „Robajló Füst”, de nevezik „Mennydörgő gőzölgésnek” is. Földünk legszélesebb zuhataga 1708 méteres szélességével.
  10. Egy tepuiról (homokkő táblahegyről) 979 métert zuhanó fenséges vízesés, amit igen nehezen, igen dús erdőn keresztül közelítettünk meg.

A feladat szövege (letöltés)

A feladat megoldása (link)

A vízesés mellett elvezető úton igyekeznek a helyiek a piacra. (fotó: Mari László) (letöltés) (letöltés)
Sok helyi lakos arra szakosodott, hogy ajándéktárgyakat kínáljon az ide érkező turistáknak. (fotó: Mari László) (letöltés)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük