Hírek, események

Juhász Árpád geológus szakkör és geotóp nap

FELKERNÉ KÓTHAY KLÁRA

ELTE TTK Természetrajzi Múzeum, klara.kothay@gmail.com

Mint arról már tavasszal hírt adtunk honlapunkon, a Magyarhoni Földtani Társulat (MFT) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) egy régi hagyományt újraélesztve, geológus szakkört indít a 2020-2021. tanévben. A szakkör szervező szerepét az egyetem muzeális értékű gyűjteményeit tömörítő Természetrajzi Múzeuma vállalta fel.

A tervektől kissé eltérően októberben indítjuk a Juhász Árpád geológus szakkört. A jelenlegi járványügyi helyzetben nem rendszeres programokat tervezünk, hanem havonta egyszer, előre meghirdetett időpontban szervezünk (lehetőleg szabadtéri) foglalkozást, kirándulást vagy online előadást, beszélgetést. A programokat mindig az előző alkalommal pontosítjuk a járványügyi helyzetnek megfelelően. A szakköri foglalkozásokat szombati napokra tervezzük. 

Elsősorban középiskolás diákokat várunk, de bárki jelentkezhet, akit érdekel, hogy mit rejt a Föld, hogyan alakulnak ki az azt alkotó ásványok, kőzetek, hogyan működnek a földtani folyamatok, mire jók az ősmaradványok, hogyan és miként tudja egy geológus kiszolgálni az emberi tevékenységeket, módosítani a hatásait vagy akár mentesíteni a károktól. A szakkör ingyenes.

A szakkörre jelentkezni az online jelentkezési lapot kitöltve lehet.

Ha valaki nem szeretne járni a szakkörre, de szívesen követné az online előadásokat, vagy csak híreket szeretne kapni, hogy ajánlja ismerősének, jelezze a klara.kothay@gmail.com címre, hogy a híreket el tudjuk küldeni.

Tanárok figyelmébe

A nagy érdeklődésre tekintettel elhatároztuk, hogy amint időnk és energiánk engedi, akkreditált tanártovábbképzést is szervezünk a témában. Részletek később.

Az érdeklődőket kérjük, hogy töltsék ki az igényfelmérő kérdőívet.

Kedvcsináló, beavató foglalkozás

Az első alkalommal a Magyarhoni Földtani Társulat által szervezett Geotóp napok rendezvényeire invitálunk mindenkit 2020. október 3-án és/vagy 10-én. Központi szakkör helyszínként az ELTE Tatai Geológus Kertjéből induló rendezvényt jelöljük meg (2020. október 10.), de mindenki válassza a kirándulások kínálatából a lakhelyéhez vagy érdeklődéséhez közelebb állót. Minden helyszínen szakképzett geológusok várják az érdeklődőket, a szakkörösöket külön szeretettel és lelkesedéssel.

A tatai geotóp napi program

Geotóp nap a Tatai Geológus Kertben és a Kuny Domokos Múzeumban. A Geológus Kert bejárása után mindenki önállóan vagy kiscsoportokban “kővadászaton” vehet részt, azaz felfedezőlap segítségével megismerkedhet a város építőköveivel. A cél a Kuny Domokos Múzeum a várban, ahol a feladatlapok értékelése és kis ajándékok kiosztása után szakvezetéssel tekinthetik meg a résztvevők a múzeum időszakos kiállítását, majd szabad program a múzeum többi részében.

 • Részvételi díj: nincs
 • Időpont: 2020. 10. 10. szombat 10.00–14.00
 • Információ: Kóthay Klára (Tatati Geológus Kert) klara.kothay@ttk.elte.hu, +36-20-4161754 és Kürthy Dóra (Kuny Domokos Múzeum) kurthy.dora@kunymuzeum.hu, +36-30-2454302

1. Látogatás a Tatai Geológus Kertben

10.00–12.00: Szakvezetés a Geológus Kertben, ismerkedés a terület geológiájával

Tatai Geológus Kert felülről (fotó: Makádi M.)

2. A “kővadászat” geotúra útvonala és rövid leírása

 • A túra indulása: 12.00 órakor a Tatai Geológus Kertből (2890 Tata, Fekete út 2.)
 • Túra hossza: kb. 2 km
 • Felszerelés: kényelmes cipő
 • Rajt: ELTE Tatai Geológus Kert (TGK) 
  Cél: Kuny Domokos Múzeum (KDM)
 • Túravezető: nincs, egyéni, vagy csoportos séta a városban felfedező lap és térkép segítségével
 • Túra időtartama: kb. 1 óra
 • Szervező: ELTE TGK, Kuny Domokos Múzeum, Magyarhoni Földtani Társulat
Látogatók a geológus kertben (fotó: Makádi M.)

3. A Kuny Domokos Múzeum programja

13.00–13.30: „Kővadászat” beérkezés és eredményhirdetés
13.30: Kürthy Dóra: Múzeumi szakvezetés a „Környezetváltozás a Tatai-medencében” című természettudományos időszaki kiállításban, ahol a Porhanyóbánya történetével is megismerkedhetnek.

A három programpont külön-külön is teljesíthető.

A program egyben a szakkör első foglalkozása is. Találkozás szakkörösökkel: 2020. 10.10. 10.00 a Tatai Geológus Kertben (2890 Tata, Fekete út 2.)

Egyéb geotóp napi helyszínek a http://geotopnap.hu/turak-2020 honlapon.

A túrákra jelentkezni az adott kirándulás oldalán feltüntetett elérhetőségeken lehet.

Kiemelt kép: Tata, Kálvária-domb (fotó: Makádi M.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük