Kaleidoszkóp

Szigetfőváros az alaszkai vadonban – Juneau

KAPUSI JÁNOS

DSZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum, Debrecen, geo.bethlen@gmail.com

Az Amerikai Egyesült Államok földrajzi-közigazgatási sajátosságai közé tartozik, hogy az államok fővárosai általában nem az állam legnépesebb, legjelentősebb települései: az ötvenből mindössze tizenhét állam mondhatja el ezt magáról. Sőt, gyakran kifejezetten alacsony lélekszámú, a valódi gazdasági centrumoktól távol eső települések látnak el fővárosi feladatokat. Ennek okai részben a rendkívül változatos földrajzi adottságokban, részben a történelmi okokban, részben pedig az államok közigazgatási egyensúlyának fenntartására való törekvésben keresendők. Így már jobban érthető, miért lett főváros Sacramento, Tallahassee vagy épp az USA egyik legkülönlegesebb adottságú városa, Juneau.

Üdvözlőtábla, némi földrajzi információval (forrás: Youtube)

Alaszka állam fővárosa természeti környezete nemcsak a fővárosok között egyedülálló: az állam déli részén, az óceán és a kanadai határ közé ékelődő sávban (Alaska Panhandle), a keskeny, fjordszerű Gastineau-csatorna partján fekszik és minden oldalról magas, meredek falú, sűrű erdőkkel borított hegyláncok szegélyezik. Közvetlen közelében pedig jégmezők és gleccserek is vannak. A Mendenhall-gleccser jó megközelíthetősége miatt az ismertebbek közé tartozik. Bár területe alapján Juneau a legnagyobb kiterjedésű államközpont, valójában mindössze 32 ezer fős, ezzel lakosságszám alapján a legkisebbek közé tartozik (tavalyi adatok szerint az ötödik legkisebb népességű). Alaszka legnagyobb városa az épületeivel egy valódi amerikai nagyváros benyomását keltő Anchorage, a második legjelentősebb pedig Fairbanks. 

Juneau madártávlatból (forrás: thealaskalife.com)

Alaszka 1959 óta része az államszövetségnek, 49. államként csatlakozott és még ugyanabban az évben Hawaii is megtette ugyanezt, kialakítva a jelenlegi ötven államból álló konstrukciót. Az 1880-as években alapított Juneau környékét az európaiak megérkezése és megtelepedése előtt csak a környéken élő törzsek lakták. A lenyűgöző természeti adottságokkal rendelkező, de meglehetősen zord vidék meghódításában és feltárásában nagy szerepe volt a bányászat felfutásának, így nem meglepő, hogy a városka egy kanadai aranyásóból lett üzletemberről, Joe Juneau-ról kapta a nevét, noha maga a település már sokkal régebb óta lakott, és korábban több más nevet is viselt. 

A századforduló változásai során a terület központjának számító Sitka jelentősége csökkent, a közigazgatási központ pedig átkerült Juneau-ba, amely 1906 óta látja el központi szerepkörét. Többször megkérdőjeleződött, hogy nem lenne-e ésszerűbb a fővárost egy központi helyre költöztetni, az állam középső részén fekvő Anchorage és Fairbanks közé, de ezek a kísérletek elhaltak, mint ahogy az ország többi részével való összeköttetést megteremtő autópálya megépítéséből sem lett semmi. 

Juneau-ba eljutni eleve kalandos, hiszen közúti összeköttetése nincs se Alaszka többi részével, se az azzal keleti irányban határos Kanadával. Bár nem szigeten fekszik, gyakorlatilag annak tekinthető, hiszen kizárólag vízi és légi úton lehet megközelíteni. A legközelebbi nagyváros, Anchorage légvonalban 900 km-re fekszik, a kanadai Vancouver 1200, az Alaszkához legközelebb eső amerikai nagyváros, Seattle pedig több mint 1400 km-re található Juneau-tól. Látszólagos elszigeteltsége ellenére mégis turisztikai célpontnak tekinthető.

Juneau belvárosa (forrás: Richard F. Ebert)

A Stockholmmal nagyjából egy szélességen fekvő városkát enyhe éghajlata különösen a nyári időszakban teszi vonzó célponttá, ebben az időszakban több tízezer turista érkezik óceánjárókon és repülőjáratokkal. Az alaszkai turizmus maximálisan kihasználja a térség elsődleges turisztikai lehetőségeit: gleccsertúra, bálnales, vadles, túrázás, halászat, hajókirándulás a szigetvilágban, sétarepülés, kutyaszánozás, lazacsütés vár az ide látogatókra, de az őslakosok kultúráját bemutató programok, kiállítások és a maroknyi orosz és japán közösséghez kötődő emlékek is segítik az USA egyik legsajátosabb arculatú államának felfedezését. Juneau-ban egy meredek kötélpályán haladó felvonó is üzemel, felső állomásán panorámakilátóval. 

Bár Alaszka gazdaságában az olajipar az egyik meghatározó, az utóbbi évtizedekben az idegenforgalom felfutása is jelentős bevételeket hozott az államnak és azon belül Juneau-nak. Nyaranta rengeteg munkalehetőséget generál a szektor, ami a csodálatos alaszkai környezettel kiegészülve sok szezonálisan munkát vállaló amerikait visszatérésre ösztönöz. Ezzel egyidőben viszont folyamatos értékelésre készteti a város elöljáróit, hiszen a település kapacitásai végesek és előbb-utóbb láthatóvá válnak a környezeti terhelés jelei.

Kérdések és feladatok tanórai feldolgozáshoz

  1. Alaszka az USA államai között a „legek államának” számít. Az atlasz segítségével gyűjtsetek össze néhány olyan földrajzi tulajdonságot, ami alátámasztja ezt a megállapítást!
  2. Mely természeti erők és folyamatok alakították ki a Juneau-t környező térség arculatát (felszín, éghajlat, gazdaság)? Gyűjtsétek össze a városka telepítő tényezőit!
  3. Keressetek példákat olyan amerikai nagyvárosokra, amelyek fővárosi szerepkört is betöltenek!
  4. Nézzetek utána, hogy az USA melyik állama a legkisebb/legnagyobb területű és népességű!
  5. Milyen kihívásokat és veszélyeket rejt magában a turizmus felfutása és az óceánjáró hajók számának megugrása?

Források

Kiemelt kép: Juneau (forrás)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük