Módszertani műhely

Taníts érdekesen érdekeset! – élő istennő

Kumari – Katmandu, Nepál

VASVÁRY KINGA
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium, vasvary.kinga@gmail.com

Elhelyezkedése

Katmandu földrajzi fekvése (forrás: Google Maps)

Földrajzi leírás

Kumari a nepáliak szerint egy élő istennő, akit csodálnak, akihez könyörgéssel fordulnak mind a hindu, mind a buddhista hívők.

Kumari istennő (forrás: helyi képeslap) (letöltés)

A legenda szerint Dzsajaprakás király egy napon Taledzsu istennővel kockázott, miközben a király nem vette le a szemét a csodás istennőről. A király álmában megjelent az istennő, és elmondta, hogy egy kislány testébe költözik, és keresse meg, hódoljon előtte, mint Kumari istennőnek.

A Kumari Ghar a katmandui Kumari lakhelye. (fotó: Mari László) (letöltés)

A Kumarit többszáz 3 és 5 év közötti korú kislány közül választják ki, akiknek a családja newari származású és az arany- és ezüstművesek kasztjába tartozik. A papok feladata a kiválasztás 32 feltétel alapján. Ilyen például, hogy 20 foga legyen, tökéletes legyen a bőrszíne, az orra, a lábai hosszúsága, fontos a bőrének sértetlensége is. A néhány kiválasztott kislánynak ezután különböző próbákat kell kiállni, egy sötét, levágott bivalyfejekkel teli terembe zárják őket, ahol ijesztő álarcban doboló papok vannak. Az a gyerek, amelyik nem rémül meg, abból Kumari lesz.

A kiválasztott kislány elhagyja a szülői házat, csak az édesanyja kíséri el az új lakhelyére, ahol bezárva él majd egészen az első menstruációjának eljöveteléig. Az anyukája lesz a szolgálója, öltözteti, eteti, sminkeli, fürdeti…

Kumari, az élő istennő az év nagy részében csak a belső udvarra tekintő ablakon keresztül tarthat kapcsolatot a külvilággal. (fotó: Mari László) (letöltés)

A Kumari naponta fogadja a hozzá könyörgőket, akik áldozatot mutatnak be neki, ajándékokkal halmozzák el. A leánynak mozdulatlanul, rezzenéstelen arccal kell végig ülnie a szertartást. Az utcára nem mehet ki és senkivel sem beszélhet. A turisták sem fotózhatják őt, még akkor sem, amikor egy évben egyszer elhagyja a lakószobáját egy ünnepi körmenet kedvéért. Ilyenkor a lába nem érheti a földet, ölben vagy trónszéken hordozzák. 2008 óta azonban napi 3-4 órát tanulással kell töltenie.

A turistákon kívül sok helyi lakos ellátogat a Kumari Ghar épület udvarára, hogy megpillanthassák az ablakból kitekintő Kumarit. (fotó: Mari László) (letöltés)
Az épület falán lévő tábla figyelmezteti a belépőket, hogy „a Kumariról fotót készíteni szigorúan tilos”. (fotó: Mari László) (letöltés)

Amikor bekövetkezik a Kumari első menstruációja, végleg elhagyja lakhelyét, és hazaköltözik a szüleihez. Nehéz férjhez mennie, mert úgy tartják egy babona szerint, hogy a Kumari férjei korán meghalnak. 

Nepálban több Kumarit is tisztelnek, de a legfontosabb a katmandui élő isten-lány.

Ha Kumariról szeretnénk fotót, akkor a hivatalos fotókat képeslapokon vásárolhatjuk meg. (fotó: Mari László) (letöltés)

Feladat

Mihez hasonlíthatják a leendő Kumari tulajdonságait? Válaszd ki a szerinted igazat!

  1. Olyan nyaka legyen, mint a kagylóhéj – zsiráfé
  2. Olyan teste legyen, mint a banyanfáé (fikusz) – himalájai selyemfenyőé
  3. Olyan szempillája legyen, mint a jaké – tehéné
  4. Olyan combja legyen, mint a nilgau antilopé – szarvasé
  5. Olyan mellkasa legyen, mint az oroszláné – bengáli tigrisé
  6. Olyan hangja legyen, mint a kacsáé – kék páváé

A feladat szövege (letöltés)

A feladat megoldása (link)

Kumari istennő (forrás: helyi képeslap) (letöltés)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük