Módszertani műhely

Taníts érdekesen érdekeset! – szellemek

Bali mindennapi szellemei – Indonézia

VASVÁRY KINGA
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium, vasvary.kinga@gmail.com

Elhelyezkedése

Ubud elhelyezkedése Balin (Google Maps)

Földrajzi leírás

A balinézek hiszik, hogy minden dologban szellem lakozik, aminek áldozatot kell bemutatni. Ezekkel a szellemekkel lehet kommunikálni, és az adományokkal ki lehet engesztelni, és kérni, hogy szerencsét hozzon a tárgy birtokosának. Ezért reggelente kis áldozati dekorációkat tesznek a motorok kormányára, az autókba… Minden dolognak van fő áldozati napja is, így a motorban, az autóban, a hűtőgépben, mosógépben és még a számítógépben lakó szellemeket is a vasszerszámok napján ünneplik meg igazán. De van napja a könyveknek, a tudásnak, az ezüstnek, a folyóknak, az állatoknak, a növényeknek…, amikor csirkét, virágot, gyümölcsöket, rizst, tömjénfüstölőt áldoznak a papok által vezetett szertartások során.

Tálcán viszik a szellemeknek szánt adományokat. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)
A balesetmentes közlekedés érdekében a járművek szellemének is áldoznak minden nap. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés) (letöltés) (letöltés)

Reggelente sok embert látni, amint canangot, kosárkává kialakított banán vagy pálmalevélbe helyezett pénzérméket, füstölőt, pohár italt, virágokat, gyümölcsöt, cukorkát, cigarettát, tál rizst tesz le az ajtóba, kapuba, földre az utcán az isteneknek, a jó és a gonosz erőknek egyaránt.

A „mindenes bolt” szellemét is ki kell engesztelni. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)
A házak bejárata elé is helyeznek füstölőt, virágokat és pohár vizet. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

Feladat – Igaz-e?

Balin sok érdekes furcsaság van. Az a feladatod, hogy találd ki, mi igaz a felsorolt állításokból!

  1. A gyerekek nemtől függetlenül ugyanazt a nevet is kaphatják.
  2. Az alacsonyabb származású elsőszülött gyerekek neve Wayan, Putu vagy Gede lehet, a másodszülötteké Made, Kadek, a harmadszülötteké Komang például, így nagyon sok Wayan nevű gyerek szaladgál Balin.
  3. Ahhoz, hogy megházasodhassanak az emberek, át kell esni a fogreszelési ceremónián, amikor egy fém reszelővel lereszelik a szem- és a metszőfogaikat, és ez igen nagy fájdalommal jár.
  4. A balinézeknél van kasztrendszer.
  5. A házaikban a mellékhelyiséget a szent hegyük, a Gunung Anung felé kell tájolni, mert tisztátlan dolog és meg kell, hogy tisztuljon.
  6. Haláluk utáni túlvilági létben hisznek, ezért adakoznak az isteneknek.
  7. A fej simogatását Balin a tisztelet jelének veszik.
  8. Egyes ceremóniák alatt transzállapotba eshetnek az emberek, ilyenkor az állatok lelkén túl a tárgyak lelke is megszállhatja az embereket.

A feladat szövege (letöltés)

A feladat megoldása (link)

A szerencsét hozó Ganésa sok étterem, üzlet bejáratánál megtalálható. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük