Hírek, események

Térképen az erdőlakó népesség

GUBA ANDRÁS Gödöllői Török Ignác Gimnázium, andraas.guba@gmail.com

Térképen ábrázolták azokat a helyeket, ahol a népesség szoros kapcsolatban él a környező erdőkkel. A vizsgálat alapján világtérképen láthatjuk a területeket, ahol a körülbelül 1,6 milliárd ember lakik az erdők maximum 5 kilométeres körzetében.

One Earth című szaklap 2020. szeptember 18-i számában megjelent cikk szerint az erdőben vagy annak közelében élő 1,6 milliárd ember 64,5 százaléka trópusi ország, 71,3 százaléka pedig közepes vagy alacsony jövedelmű ország lakosa. A cikk szerzői az erdővel borított területek és a népsűrűség 2000–2012 között készült térképeit használták a feltérképezéshez és a számításokhoz.

Az erdőterületek, a népsűrűség és az erdővel szoros kapcsolatban élő népesség elterjedése a Földön (forrás: Newton, P. és mások i. m.  364. p.)

A térképeken jól látszik a népesség és az erdőborítottság területi kapcsolata. Az ábrázolás segítéséhez bevezették az „erdők közvetlen közelségében élők” fogalmát, ami arra vonatkozik, hogy az adott népesség az erdőben vagy az erdők közelében él. A fogalom – a szerzők szerint – szorosan kapcsolódik az „erdőktől függő közösségek” kifejezéshez, ami arra utal, hogy a lakosság valamilyen módon kapcsolatban van az erdővel, hasznot húz belőle.

Ha országokra vetítjük az eredményeket, akkor nagy különbségeket találhatunk: Norvégiában 76%, Indonéziában 35%, míg Brazíliában 24% az erdők közelében élők aránya.

Az időbeli változásokat is követték a tudósok. 2000–2012 években globálisan kis mértékben növekedett az erdőkben és a közelükben lakók száma, nagyjából mindösszesen 10,5 millió fővel. Országonként nagyon eltérő a változás tendenciája és mértéke. Például csak Bangladesben 14 millióval nőtt ez a szám, de Kínában, Brazíliában vagy Indonéziában csökkent. 

A cikk alapján a tudományos élet, a döntéshozók és a kapcsolódó pályázatokat kiíró szervezetek is képet kaphatnak a népesség és az erdőborítottság változásának dinamikájáról.

Források

Kiemelt kép forrása

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük