Módszertani műhely

Taníts érdekesen érdekeset! 20. – úszó piac

Damnoen Saduak – Thaiföld

VASVÁRY KINGA
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium, vasvary.kinga@gmail.com

Elhelyezkedése

Damnoen_Saduak földrajzi fekvése Thaiföldön (Google Maps)

Földrajzi leírás

Bangkoktól nem messze, Damnoen Saduak településen található az egyik legnagyobb, napjainkban is működő úszó piac Thaiföldön. Azért nevezik így, mert a kókuszültetvények között szövevényesen kanyargó csatornákon alakult ki a különleges piac. Attól nagyon érdekes, hogy a kereskedők és a vásárlók is kis csónakokon közlekednek, egymás csónakja mellett „kikötve” bonyolódik az adás-vétel.

A csónakok emeletes „garázsban” pihennek. (letöltés)
Az úszó piacon korán reggel kezdődik az élet. (letöltés)

A csónakokban főként nőket látunk, akik árulják portékájukat, amelyek főként gyümölcs, zöldség, halak, fűszerek, virágok. Némelyik csónak valóságos úszó konyha, sütővel, és frissen készült leveseket, tészta ételeket kaphatnak az éhes vásárlók. 

A csónakból legtöbbször idős nénik árulják a portékáikat. (letöltés)
A zöldségeket a csatornák melletti földeken termesztik, így reggelente mindig friss zöldség kerül a csónakba. (letöltés)
A csatornák partján sorakozó kis boltokban a turisták részére árulják a szuveníreket. (letöltés)
A vízen nagy a forgalom. (letöltés)

Sajnos ma már kevés helyi látogatja bevásárlás céljából a piacot, mivel a turisták is felfedezték maguknak, és szívesen ülnek be csónakba az élmény kedvéért. Ezért az árukínálat is változik, sok hajón olcsó tucatárut kezdenek árulni a turistáknak. Ez egy újabb megélhetési forma lett a helyieknek, de legalább a csónakos eladás megmaradt, ellentétben Thaiföld egyéb részeivel, ahol a csatornákat feltöltötték, vagy eltűnt a hagyományos vásárlási forma.

Komplett konyhák úsznak a vízen tűzhellyel, edényekkel és finom ételeket kínálva. (letöltés)
A helyiek is ide járnak reggelizni, ebédelni. (letöltés)

FeladatTotó a thai konyháról

  1. Mibe töltik a thaiok a levest, ha ezt utcán vesszük?
    1. zacskóba
    2. műanyag dobozba
    3. üvegbe
  2. Főként mivel esznek a thaiok?
    1. késsel, villával
    2. kanállal, pálcikával, villával
    3. kézzel
  3. Melyik gyümölccsel nem lehet felszállni a közlekedési eszközökre a szaga miatt?
    1. guava
    2. mangó
    3. durián
  4. Melyik ország konyhája befolyásolta a thai konyhát?
    1. a japán
    2. az angol
    3. a kínai
  5. Melyik gabona az étkezések meghatározó alapanyaga?
    1. köles
    2. rizs
    3. kukorica
  6. Mi az, amit a thaiok szinte minden ételhez használnak?
    1. halmártás
    2. mézes öntet
    3. majonézes öntet
  7. Thaiföldön sok szerzetes él. Milyen étkezési szabály NEM vonatkozik rájuk?
    1. déli 12 órától nem ehetnek
    2. nem főzhetnek magukra
    3. nem ehetnek csípős ételeket
  8. Miből készítik a thai whiskyt?
    1. rizsből
    2. guavából
    3. kókuszból
  9. Mit nem tanácsos fogyasztani a thai étteremben az egészségünk megóvása érdekében?
    1. tojásrántottát
    2. jeges mangólét
    3. zöldséglevest
  10. A thaiok szeretik a fecskefészek levest is. Miből készül a fészek?
    1. a fecske (szalangála) gyomorváladékából
    2. a fecske nyálából
    3. a fecske farkcsíkmirigy-váladékából

A feladat szövege (letöltés)

A feladat megoldása (link)

Készül a megrendelt kókusz-csoda. (letöltés)
A kókusz-csoda banánlevélből készült kis tányérkába került. (letöltés)

A fotókat Mari László készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük