Módszertani műhely

Taníts érdekesen érdekeset! 19. – khat

Étek és átok – Jemen

VASVÁRY KINGA
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium, vasvary.kinga@gmail.com

Elhelyezkedése

A khat-termesztés helye Délnyugat-Jemenben (Google Maps)

Földrajzi leírás

A khat (Catha edulis) Kelet-Afrikában és az Arab-félszigeten őshonos növény. A khatot a katinon nevű alkaloidja miatt az Egészségügyi Világszervezet kábítószernek minősítette. 

A khatot 1000–3000 m tengerszint feletti magasságban termesztik, sokszor a kávéültetvények helyén, mivel a termesztőknek egész évben biztosít bevételt. Közel ötször nagyobb bevételhez jutnak, mintha más növényt termesztenének. Ráadásul kevesebb rovarírtót igényel, mint a gyümölcstermesztés. Azonban a növények sok vizet kívánnak, ezért komoly öntözőrendszereket építettek ki. Így megnövekedett a felszín alatti vízfelhasználás, ami komoly vízellátási problémákhoz vezetett már a 21. század elején is. A Szanaa-medencében pár évtizede már 20 méterrel a felszín alatt elérték a talajvizet, de napjainkban 200 méter mélyre kell lefúrni. A khat-termesztés a vízkészletek akár 40%-át is felemésztheti! Az ország hatalmas mennyiségű kőolajat használ fel az öntözéshez szükséges víz szivattyúzására. 

Khat ültetvény védőhálók alatt Ibb környékén (letöltés)

A jemeniek előszeretettel fogyasztják a khatot, főképp kora délutántól, akár 4-5 órán keresztül tartogatják a szájukba tömött leveleket, és szívogatják a megrágott pépből a nyálukba oldódott alkaloidokat. Az első levelek megrágása után euforikus hangulatban folynak az üzletkötések, a házassági megegyezések és a baráti beszélgetések. Később már hevesebb vitákra is sor kerülhet, majd jön a kellemes ellazulás… Ugyan a levelek rágása nem jár fizikai függőség kialakulásával, de pszichés problémák, alvászavar, magas vérnyomás, étvágytalanság jelentkezhet.

Khat árusok egy út menti pihenőhelyen, Ibb környékén (letöltés)
A napi adagok zacskókban várják a vásárlókat. (letöltés)
A minőségellenőrzés folyamatos az eladók lecsipegetik az „öregedő” leveleket és a földre dobják. (letöltés)
A vásárlás lényeges része az alkudozás és a minőségellenőrzés. (letöltés)

A khat-árus fontos mesterség az országban, hiszen a levelekben gyorsan bomlik a hatóanyag, két napon belül elveszti a hatását, ezért csak a friss levelek alkalmasak rágcsálásra. Mielőtt megveszik az árut, kötelező az alkudozás és a levelek minőségének ellenőrzése.

Hosszabb szállítás esetén banánlevélbe csomagolják a khatot, hogy megőrizze frissességét (Gegeya Shet’, Etiópia). (letöltés)

A klasszikus jemeni házak felső szintjén a mafradzsnak nevezett szőnyegekkel borított helyiség található, ahol összegyűlnek a férfiak, ilyenkor a vízipipák is előkerülnek. 

A napi adag bezacskózva a dzsambiára (jemeni férfiak státuszszimbóluma, az övbe tűzve) akasztva. (letöltés)
Sikeres vásárlás öröme (letöltés)

A férfiak döntő többsége rágja a khatot, de a nők közül is sokan „rákattannak”. A városi lakosság körében népszerűbb a fogyasztása, „jobban” ráérnek délutánonként a társasági kapcsolatok ápolására, mint a földeken dolgozó emberek.

 A khatrágás társas tevékenység. A folyamatos rágást itallal segítik. (letöltés)
Munka közben is rágják a khatot, amiről a hatalmasra duzzadt arc árulkodik. (letöltés)
Motorozás közben is lehet rágni a levelekből formált pépgombócot.  (letöltés)

Az is tapasztalható, hogy egyre fiatalabb korban kezdik a rágást, már a 14 éves gyerekek szája is dagadhat a levelektől. Mivel a khat nem olcsó, ezért egy elhivatott khat-rágó családfő akár a keresetének egyharmad részét is elköltheti rá komoly hiányt okozva a családi kasszában.

Egyre fiatalabb vásárlók jelennek meg a piacon. (letöltés)

Feladat

Melyik élvezeti növényre vonatkoznak a megállapítások?

 • A – kávé
 • B – fekete tea
 • C – kokacserje
 • D – khat
 • E – dohány 
 1. Elnevezése az etióp Kaffa tartomány nevéből származik.
 2. A növény eredetileg akár 5-6 méter magas fává is nőhet, ha nem nyírják vissza 1-1,5 m magasra.
 3. Először szerzetesek használták élénkítő hatása miatt.
 4. A parasztok állandó állami támogatást kapnak, hogy helyette avokadót, ananászt, kakaót termesszenek.
 5. Egyik legenda szerint Buddha fedezte fel, amikor meditációja közben beleesett egy darabja a csészéjébe.
 6. A burgonyafélékhez tartozó növény részeit növényvédő szerként is használják.
 7. Marco Polo az 1228-ban feljegyezte, hogy a kínaiak azért távolították el a pénzügyminisztert, mert önkényesen vetett ki vámot a növényre.
 8. A nagy tengerszint feletti magasságban lakó emberek ma is fogyasztják a levelét forró vízbe áztatva is, ami megkönnyíti a munkavégzést.
 9. Egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel élénkítő hatását Kr. e. 300-ban, amikor észrevette, hogy a kecskéi élénkebbek lettek lelegelve a növény termését.
 10. Egy koffein tartalmú népszerű üdítőital egyik összetevője volt.
 11. Két napon belül kell elfogyasztani a levelét, mert utána elveszíti a hatóanyagát.
 12. Először a spanyolok vetették el a magját, és tőlük indult el európai termesztése.
 13. Az értékesebb növényeket ólomládákban szállították a hollandok a hajókon, hogy nehogy baja essék a sós tengeri levegőtől.
 14. Egykor csatázó katonáknak is adták kimerültség és fáradtság ellen.
 15. 1706-ban Thomas Twinning alapította a legpatinásabb céget, amely „vendéglőjében” nemcsak fogyasztani, hanem megvásárolni is lehetett a ma is híres termékét.
 16. A növény latin neve Franciaország portugál nagykövetének a nevéből származik, aki 1559-ben gyógyszerként küldött ilyen növényt Medici Katalinnak a migrénje gyógyítására.

A feladat szövege (letöltés)

A feladat megoldása (link)

A teljes élvezethez a khat mellett az inniveló, a cigaretta és A Földgömbben megjelent saját porté nézegetése is hozzá tartozik. (letöltés)

A fotókat Mari László készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük