Hírek, események

Felhívás online földrajzversenyre

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajz- és Földtudományi Intézete online földrajzversenyt hirdet a 2020/21. tanév őszi félévére.

A  „Tűzön-vízen át” online földrajzverseny egyéni, és két korcsoportban kerül meghirdetésre: az általános iskolások (7–8. évfolyam) és a középiskolások (9–11. évfolyam) számára. Olyan tanulók jelentkezésére számítunk, akik érdeklődnek a földrajz iránt, és szívesen elgondolkodnak egy-egy probléma okain, természeti, társadalmi és környezeti következményein, keresik a tapasztalható tények közötti összefüggéseket. 

A verseny alapvetően az iskolai földrajz tananyagra épül. Az általános iskolásoknak a 7. és a 8. osztályos tananyaggal, a középiskolásoknak a 9. és a 10. osztályos tananyaggal kapcsolatos feladatokat kell megoldaniuk. A verseny témakörei ezúttal:

  • általános iskolában: Afrika, Amerika, Ausztrália-Óceánia és a sarkvidékek földrajza
  • középiskolában: a légkör és a víz földrajza (beleértve a hozzájuk kapcsolódó globális problémákat is)

A tanulók felkészüléséhez az EKE Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet újgenerációsföldrajz-tankönyveit ajánljuk. Ezek mindenki számára elérhetőek az interneten: http://tankonyvkatalogus.hu.

A versenyen való részvétel ingyenes.

A verseny háromfordulós. Az 1. és a 2. forduló (elődöntők) online rendszerűek, a Socrative (https://socrative.com) alkalmazás használatával történik. Ennek során a tanulók szabadidejükben oldják meg a tesztfeladatokat egy adott időtartamon belül, és a megoldásokhoz bármely segédeszközt használhatnak.

A verseny fordulóinak tervezett időpontja:

  1. forduló: 2020. október 16–19.
  2. forduló: 2020. november 13–16.
  3. A döntőre a két elődöntőben a legjobb teljesítményeket elért tanulókat hívjuk meg az ELTE TTK-ra.  

A döntő időpontja: 2020. december 12. szombat

A döntő két részből áll: 

  1. Első részében a tanulók írásbeli feladatlapot oldanak meg, amiben ábrát vagy képet és térképet kell elemezniük tesztszerű feladatokban (egyszeres és többszörös választás, igaz-hamis, fogalomfelismerés; párkeresés;  sorba rendezés; szöveg-, ábra-, kép-, térképértelmezés; érvgyűjtés; indoklás).
  2. A második része szóbeli, ahol a versenyzők a verseny témakörével kapcsolatos szabadon választott témáról tartanak rövid előadást pecha kucha módszerrel. Az előadásra otthon, előzetesen kell felkészülni, a választott témával kapcsolatban 10 diaképet kell összeállítani, amelyekről egyenként 20-20 másodpercig beszélhetnek. 

Versenyszervezők: dr. Makádi Mariann és dr. Mari László

A versenyre jelentkezést 2020. szeptember 15-ig várjuk a makadim@caesar.elte.hu címre, az alábbi adatok feltüntetésével:  a jelentkező neve,  évfolyama, iskolája, felkészítőtanárának neve, e-mail-cím (ahová az értesítést kéri).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük