Kaleidoszkóp

Fieszta – felfüggesztve

KAPUSI JÁNOS

DSZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum, Debrecen, geo.bethlen@gmail.com

Ha minden a szokásos kora júliusi menetrend szerint zajlana, már tele lenne az internet a bikák elől több-kevesebb sikerrel menekülő emberekkel. A spanyolországi Pamplona macskaköves utcái viszont ezen a héten jóval csendesebbek, az erkélyekből sem lógnak fürtökben a turisták, hiszen a bikafuttatásokról híres San Fermín fesztivált a járványhelyzetre való tekintettel még áprilisban törölték.

A történelmi hagyományokra visszatekintő, de mégis elsősorban egy Hemingway-regény által elhíresült rendezvénysorozat szorosan kötődik a baszkok identitásához és kulturális örökségéhez. A város védőszentjéről elnevezett Sanfermines mára a kontinens legismertebb fesztiváljainak egyikévé nőtte ki magát és joggal szerepel számtalan világjáró bakancslistáján. A reggeli bikafuttatás (encierro) csak egy – igaz, a leglátványosabb – része a nyolc napon át tartó programsorozatnak, tele felvonulásokkal, koncertekkel, előadásokkal, rengeteg borral és kulináris élményekkel. A látogatók fantáziáját elsősorban a bikafuttatás és az aréna programjai mozgatják: bár viszonylag ritkán fordulnak elő halálos sérülések, balesetből annál több van.

Így „kezdődött” idén a fieszta (forrás: AP)

Mint ismeretes, Spanyolországban rengeteg áldozatot szedett a koronavírus, több nagyrendezvényt is töröltek és a labdarúgó-bajnokság is csak szigorú szabályok előtt folytatódhatott. A Sanferminest az 1930-as évek spanyol polgárháborúja óta csak kétszer függesztették fel, politikai incidensek miatt. Mivel a fesztivál jelentős turisztikai bevételt generál – csak az ünnepség hetére tízezrek érkeznek a kétszázezres Pamplonába –, a városban kb. 100 millió eurós kieséssel számolnak. A bárok, éttermek és üzletek nagyobb része ugyan nyitva van, de csak szigorú feltételek mellett működhetnek, az óváros utcáin és a nagyobb tereken pedig fokozott rendőri jelenléttel próbálják elejét venni a csoportosulásoknak. A szinte üres utcákról több képgaléria is elérhető – például a 20minutos oldalán –, a Reuters fotósa például a korábbi fesztiválokon készített fotókat vetette össze a jelenlegi utcaképpel. (További fotók itt.)

Bikafuttatás egykor és most (forrás: Reuters)

A fesztivál törlésének egyedül talán az állatvédők örülnek: a PETA más spanyol állatvédő csoportokkal karöltve rendszeresen tüntetnek – sokszor igencsak figyelemfelkeltő vagy provokatív módon –, de az esemény betiltását még nem tudta elérni. Bár a fieszta idején Pamplona sok figyelmet kap, a tömegturizmus és a nyomában óhatatlanul fellépő bűncselekmények miatt többeket aggaszt a fesztivál és a város jövőképe. Noha nincs fesztivál, a helyiek közül sokan azért most is a hagyományoknak megfelelően piros-fehérbe öltöznek, hogy aztán jövőre – ahogy a Los Viviremos kampány is hirdeti – újra átélhessék a Sanfermines őrületét.

A jövő évi Sanferminest hirdető kampány (forrás: 20minutos.es)

Kérdések, feladatok tanórai felhasználáshoz

  1. Fogalmazzátok meg földrajzi ismereteitek és térképek segítségével, hol fekszik Pamplona!
  2. Mely híres zarándokút kötődik még a városhoz?
  3. Spanyolország közigazgatási szempontból autonóm közösségekre oszlik. Mely két autonóm közösség alkotja a történelmi Baszkföldet? Mely nagyvárosok a baszk kultúra központjai?
  4. Nézzetek utána, hogy melyek a baszk identitás legfontosabb elemei!
  5. Baszkföld évtizedek óta küzd a függetlenségéért. Hol vannak még Európán belül napjainkban is aktív, autonómiára, függetlenségre irányuló, nacionalista törekvések?
  6. A San Fermín programsorozata nem véletlenül tartozik a kontinens legismertebb fesztiváljai közé. Gyűjtsetek információkat az alábbi egyedi hangulatú kulturális rendezvényekről! Oktoberfest, Notting Hill Carnival, Hogmanay, La Tomatina, Carnevale di VeneziaPalio

Források

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük