Módszertani műhely

Taníts érdekesen érdekeset! 2. – sóbányászat

Danakil-mélyföld, sós tó – Etiópia

VASVÁRY KINGA

Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium, vasvary.kinga@gmail.com

Elhelyezkedése

A Danakil-mélyföld földrajzi fekvése (forrás: Google Maps)

Földrajzi leírás

Danakil-mélyföldre látogatunk el. A mintegy 200 000 km²-nyi terület 120 m-rel fekszik a tenger szintje alatt. Területe egykor a Vörös-tengerhez tartozott. Közel 3000 évvel ezelőtt a vulkáni működések során elzáródott a tengertől, és a tóvá alakuló süllyedék vize lassan elpárolgott. A bepárlódás hatására vastag kősó- és kálisórétegek halmozódtak fel a területen.

A Föld jelenleg ismert legsósabb tavának, a Get’ale-nak a partján állunk, a víz sótartalma 433 g/kg, pH-ja 1,7 (fotó: Mari László) (letöltés)

A Danakil-mélyföld legalacsonyabban fekvő része a Karum (Assale)-tó, amely szegélyén jelenleg is folyamatos a sókiválás.

A mélyföld legmélyebb pontját sóstavak töltik ki, amelyek partján megfigyelhető a sókiválás jellegzetes 6 szöges alakzata (fotó: Mari László) (letöltés, letöltés)

sót az afar törzs tagjai termelik ki nagyon egyszerű szerszámokkal. Hosszú rudakkal felfeszítik a sóréteget, majd egyforma téglalapokra formálják.

A sót hagyományos eszközökkel fejtik, csákánnyal és hosszú rudak segítségével (fotó: Mari László) (letöltés)
Az embereknek sokszor egy palack víz jut egész napra, pedig a Föld legmelegebb évi átlaghőmérsékletű helyén dolgoznak napi 8-10 órát is akár. A napi hőmérséklet meghaladhatja a + 45 °C-ot is. (fotó: Mari László) (letöltés)

A kész sódarabokat tevékre kötözik, egy-egy állatra akár 40 kg sót is felraknak.

A tevék felmálházása gondos munkát igényel, hogy a teher egyenletesen terhelje az állatot a hosszú útja során (fotó: Mari László) (letöltés)

A tevekaravánok hosszú, tömött sorban kapaszkodnak fel a Danakil-mélyföldről az Etióp-magasföld peremére, hogy Mekelében eladják a sót és egy kevés bevételhez jussanak a szerény megélhetésükhöz.

A turistákat szállító terepjárók mellett vonulnak a karavánok, elején szamarak viszik a kereskedő saját holmiját (fotó: Mari László) (letöltés, letöltés)

FeladatSó show a Föld körül

Olvasd el a sólelőhelyekről szóló leírásokat, és párosítsd azokat a megfelelő képpel és országnévvel!

Leírások

 1. Parajdi sóbánya – A földalatti sóbányászat 1762-ben kezdődött. Akkoriban a kitermelt sót bivalybőrben lovakkal húzták a felszínre. Itt van Európa egyik legnagyobb kősókészlete. A sóhegy mélyén lévő hatalmas bányaterem a gyógyulni vágyóknak és a turistáknak is nagy élmény játszótereivel, ökumenikus kápolnájával.
 2. Wieliczkai sóbánya – A 13. századtól kezdve folyamatosan működött, Európa egyik legrégebbi és legtovább működő bányája volt. A sótelepek a miocén korban keletkeztek. A bánya fénykorában több mint 2000 ember fejtette a sót, amely fontos volt a bőrök színezésénél, élelmiszerek tartósításánál, a pénz megjelenése előtt fizetőeszközként is szolgálhatott. A túra során a turisták közel 2 km-es útszakaszt járhatnak be 135 m mélyen a felszín alatt. A bánya igazi nevezetességei a Szent Kinga-kápolna, a bányászok által sóból faragott szobrok, csillárok, az „Utolsó vacsora” remekműve.
 3. Holt-tenger – Sókiválás látható a Föld legmélyebb pontjánál. A só valójában egy lefolyástalan tó partján vált ki. A területen kivált sóból sok ásványi anyagot (brómot, magnéziumot stb.) vonnak ki a vegyiparhoz. A tóban való lebegés különleges élmény, még úszni nem tudóknak is! 
 4. El Sod – Egy vulkáni kráterből folyik a só kitermelése. A borana törzs tagjai merülnek bele az igen magas sótartalmú vízbe, csak az orrukat és a fülüket tömik be műanyag zacskóba csomagolt föld vagy fadarabbal. A sós víz annyira agresszív, hogy kimarja bőrüket, vakságot okoz. A fekete színű, magas sótartalmú iszapért merülnek le nap mint nap a férfiak a krátertó vizébe. A környéken az állattenyésztő boranáknak ez a legfőbb megélhetési forássa.
 5. Aknaszlatina – A valaha működő sóbányák helyét hatalmas felszín beszakadások jelzik. Ma már nem bányásznak sót, mivel a területen több bányarész is beszakadt veszélyeztetve a település házait. A sóbányából kiszivárgó sóoldat a Tisza vizének jelentős sókoncentráció növekedését is okozta. 
 6. Aveiro – Ez a város lett az ország egyik legnagyobb só előállítója. 1950-es években több mint 250 sólepárló medencét alakítottak ki. Ezekbe a medencékbe, szalinákba most is tengervizet engednek, és a nap idővel elpárologtatja a bennük lévő vizet, és az így visszamaradt sót értékesítik mind a mai napig.
 7. Hallein sóbánya – Itt már a kelták 400 évvel időszámításunk előtt sót termeltek ki. A bánya meglátogatása során lecsúszhatunk a bányászok egykor használt közlekedési eszközén, tutajozhatunk a Salzach folyó által táplált földalatti tavon, megcsodálhatjuk Szent Rupert oltárt, aki a helyi bányászok védőszentje. A bányában „határátlépés” is van a föld alatt a túra során.
 8. Bo Klua – A hely neve, amit meglátogatunk, annyit jelent: jó só. Két kút található a faluban, amiből a nagy sótartalmú talajvizet nyerik. Ezután a vizet nagy wok-szerű edényekbe helyezik, és forralva párologtatják addig, amíg az edény alján tiszta sót nem kapnak. A nap 24 órájában „főzik” a sós vizet, teljesen hagyományos módon még ma is. A két kútból napi kb. 60 kg sót tudnak kinyerni.
 9. Kusamba – A tengerből a helyiek vödörben vizet hoznak, majd ráöntik a fekete homokra, a nap hatására rövidesen megjelennek a sókristályok. Majd összegereblyézik a homokot, kosarakban beviszik egy kis házba, ahol a nők elválasztják a homokot a sós víztől. Majd a házon kívül kimélyített fahasábokba, vagy fekete lapokra rakják, és rövid időn belül már összegyűjthetik az értékes „fehér aranyat”.
 10. Halál-völgy – Ezen az Ördög golfpályájának nevezett területen eredetileg egy tó vize hullámzott, az utolsó 2000 évben a vize elpárolgott, vastag sóréteget hagyva maga után. Egyes helyeken a felszín egy felszántott mező benyomását kelti, míg máshol sokszöges elválású sóformák láthatók. Az előbbin a járkálás igencsak bakancsszaggató az éles sókristályok miatt.

Országnevek

 1. Portugália
 2. Románia
 3. Ukrajna
 4. Lengyelország
 5. Izrael
 6. Etiópia
 7. Thaiföld
 8. Indonézia
 9. Ausztria
 10. USA

Képek

Leírások (letöltés), országnevek (letöltés) és képek (letöltés)

A feladat megoldása (letöltés)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük