Módszertani műhely

Taníts érdekesen érdekeset 1.

Tonlé Sap, tó – Kambodzsa

VASVÁRY KINGA

Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium, vasvary.kinga@gmail.com

Elhelyezkedése

A Tonlé Sap földrajzi fekvése (forrás: Google Maps)

Földrajzi leírás

Kambodzsa vízrajzának két meghatározó tényező van: a Mekong folyó (ami khmer nyelven Tonlé Thom, azaz Nagy-folyó) és a Tonlé Sap tó (vagyis Nagy-tó). Az utóbbit nevezik édesvízű folyamnak is, mivel vízrajzi kapcsolatban van a Mekong folyóval.

A Tonlé Sap magas vízállásnál óriási területet önt el (fotó: Mari László) (letöltés)

Ismerkedjünk meg a tóval! Ez Délkelet-Ázsia legnagyobb tava. Átlagos mélysége 1,5 méter, a legnagyobb mélysége a 10 métert is eléri. Vízfelülete a száraz évszakban 2600 km², az esős évszakban ennek a hatszorosa is lehet. Mi lehet ennek a nagy különbségnek az oka?

Úszó falu (fotó: Mari László) (letöltés)
Az úszó falvakban a házak elvonthatóak (fotó: Mari László) (letöltés)

A tó a hasonló nevű 120 km hosszú Tonlé Sap folyón keresztül összeköttetésben van a Mekonggal. Vizét a Tonle Sap vezeti el az év nagy részében. A délnyugatról érkező nyári monszun nagyon sok csapadékot hoz, ami megduzzasztja a folyókat, így a Mekongot is. A Tonlé Sap mint valami csatorna a Mekong vizét kezdi szállítani a tóba, megváltoztatva folyásának az irányát. Ilyenkor a tó hatalmas területre terjed ki, hossza elérheti a 250 km-t, szélessége a 60-70 km-t is. Ahogyan változik a tó vízszintje és ezáltal a partvonala is, úgy alkalmazkodnak a vízen élő emberek is a megváltozott megélhetési feltételekhez. Tutajokra települt úszó falvaikat, ha kell, áttelepítik.

Az őszi időszak végén a tó vize erősen leapad, a bambuszkerítéssel körülvett ún. szamrákból igen sok hal marad vissza. Ez képezi az itt élők táplálékának alapját, de sok hal jut exportra is. Ez az édesvízű tó Délkelet-Ázsiában a világ egyik leggazdagabb halállományával rendelkezik. Évente 225 ezer tonna halat fognak ki Kambodzsában, ennek a felét innen. Itt az emberek főleg a halászatból élnek, néhányan krokodiltenyésztéssel foglalkoznak.

A halászhálók javítását már korán megtanulják a gyerekek (fotó: Mari László) (letöltés)
A sekélyebb részeken dobóhálóval halásznak (fotó: Mari László) (letöltés)

A tónak gazdag állatvilága van, de a fajok nagy része veszélyeztetett. Él itt tizenhárom teknősfaj, a sziámi krokodil és kétszáz halfaj, közülük négy a világ legnagyobb halai közül (pl. mekongi óriás harcsa). 

A krokodiltenyésztés speciális úszó házakban történik (fotó: Mari László) (letöltés)

A legnagyobb falu, Kompong Khleang házai 10 méter magasra emelkednek, hogy kivédjék a tó szintjének jelentős emelkedését. Olyan, mintha gólyalábakon állnának a házak.

A másik falutípust magas cölöpökön álló házak alkotják. A képen Kompong Kleang fő utcája (fotó: Mari László) (letöltés)
A házak lebegését napjainkban levegővel telt hordókkal biztosítják (fotó: Mari László) (letöltés)
A kisebb házakat hajótestekre építik (fotó: Mari László) (letöltés)

A legtöbb úszó falunak van saját üzlete, iskolája is. A gyerekeket iskolabusz helyett csónakkal szedik össze a házakból. A házakat csak csónakkal tudjuk megközelíteni, így bekukkanthatunk az emberek mindennapi életébe is.

 A hajmosáshoz nem kell messzire menni vízért (fotó: Mari László) (letöltés)

A gyerekek a vízben lubickolnak, van aki fogat vagy fejet mos vagy éppen vizet merít a főzéshez, a mosogatáshoz, miközben mellette valaki a ruhát vagy a csónakot mossa. Sokan csak a házuk lépcsőjén vagy a csónakokban üldögélnek, alszanak.

Áruszállítás Kompong Kleang fő utcáján (fotó: Mari László) (letöltés)

Szegény vidék, az emberek szerényen élnek, bár a legtöbb házon ott a parabolaantenna, és a fiatalok mobiltelefonnal a kezükben mászkálnak. Az itt élők fő eledele a hal, amit a napon megszárítanak. Nagy mennyiségben készítenek prahok-ot, azaz halszószt, ami elmaradhatatlan az asztalról úgy, mint nálunk az Erős Pista. A halfejeket trágyának használják, a halzsírból pedig szappant főznek.

A halak pucolása napi feladat (fotó: Mari László) (letöltés)
Készül az ebéd (fotó: Mari László) (letöltés)
Úszó disznóól (fotó: Mari László) (letöltés)

Közel 1 millió embernek ad megélhetést a tó és környéke.

A csónakmotorok szervize is a vízen úszik (fotó: Mari László) (letöltés
Ha nincs csónak jó a lavór is egy kis „csónakázásra” (fotó: Mari László) (letöltés)
A halak pucolása napi feladat (fotó: Mari László) (letöltés)

Feladat – Szövegkiegészítés

Írd be a szövegbe a hiányzó szavakat a felkínált lehetőségekből (szókészlet)! Használd az atlaszod térképét!

A Mekong Ázsia egyik legnagyobb folyama a .…1…. km-es hosszával, így a ….2…. leghosszabb folyó a világon. A Kelet-tibeti-fennsíkon ered, innen ….3….. alakú völggyel vágja át a hegyvonulatokat. A Khorat-fennsík homokkőplatója miatt ….4….. felé egy nagy kitérő kanyarulat leírására kényszerül. A Kambodzsai alföldre érve a folyó esése ….5…., és ….6…. épít. A nyári árvíz idején a Tonlé Sap tó hasonnevű kifolyása a tó felé vezeti a Mekong folyó vizét, ősszel pedig a Mekong felé folyik. Kambodzsa területén található a Khone-vízesés, ami megakadályozza a tengerig való hajózást a folyó feljebb lévő szakaszától. A Mekong a     ….7….     torkollik, ….8…. torkolattal. A Mekong ….9…. országot érint. A folyón a legnagyobb környezeti problémát a .…10…. okozza. A folyó egyes szakaszain nagyon elszaporodtak a vízijácintok, ami a ….11…. következménye. A Mekong deltája nagyon fontos mezőgazdasági terület. A rizs mellett termesztenek ….12…. is. A folyótorkolat ezernyi ágból és csatornából áll, lakói leginkább rizstermesztésből, halászatból, kacsatenyésztésből élnek. Érdekes meglátogatni egy ….13-farmot…., ahol a termésből cukrot, jégkrémet, pálinkát készítenek. Érdekes a deltában egy rizstésztagyár is, hiszen a riszt nagyon sokan fogyasztják. A tészta rizs, víz és ….14…. felhasználásával készül. A torkolat a Vietnámban elfogyasztott gyümölcsök ….15.…-át biztosítja.

Feladatszöveg (link) és szókészlet (link) letölthető.

A feladat megoldása (link)

A mindennapi testnevelést itt nem kellett kötelezővé tenni (fotó: Mari László) (letöltés)
Vége a tanításnak (fotó: Mari László) (letöltés)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük