Hírek, események

Juhász Árpád Geológus Szakkör indul az ELTE TTK Természetrajzi Múzeumában

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természetrajzi Múzeuma és a Magyarhoni Földtani Társulat – egy régi hagyományt újraélesztve – geológus szakkört indít a 2020-2021. tanévben. A résztvevők bepillantást kapnak a labormunkák rejtelmeibe, megismerhetik az egyetemi gyakorlótereket és a nagyműszerek működését is. Az geológiai munka bemutatására terepi programokat szerveznek, illetve külsős helyszíneket (múzeumok, cégek, kutatóintézetek) is meglátogatnak.

Elsősorban középiskolás diákokat várnak a szervezők, de bárki jelentkezhet, akit érdekel, hogy mit rejt a Föld mélye és felszíne, hogyan alakulnak ki alkotó ásványai, kőzetei, hogyan működnek a földtani folyamatok, mire jók az ősmaradványok, hogyan és miként tudja egy geológus az emberi tevékenységeket kiszolgálni, hatásait módosítani vagy akár mentesíteni a károktól. Az ingyenes szakkör 2020 szeptemberében indul. Havonta egy foglalkozást terveznek valamelyik hétvégi napon. Az egyes foglalkozások nem épülnek egymásra, a programok egy-egy program kihagyással is követhetők. 

Június elején a szervezők mindenkit várnak egy online kedvcsináló beharangozóra, reményeink szerint Juhász Árpáddal, a szakkör névadójával együtt. Az első foglalkozások egyikét Juhász Árpád ELTE-s öregdiák és sokunk világutazó Árpi bácsija fogja tartani. Ma már köztiszteletben álló geológusok, tudósok és ipari szakemberek köszönhetik ezt a szakmát neki és annak a sok ismeretterjesztő műsornak, amelyet évtizedek óta, egész a mai napig készít rendületlenül. Ő a szervezők példaképe is és segít, hogy a fiatalabb korosztályok is megtapasztalják a földtudományok varázsát.

Az érdeklődők a részletekről később kaphatnak pontos felvilágosítást a múzeum honlapján és Facebook oldalán, a GeoMetodika online felületén és a Magyarhoni Földtani Társulat honlapján. Amennyiben a vírushelyzet még szeptemberben is korlátozásokat követel, akkor a szakkör online módon indul. További Információk és hírlevélre való feliratkozás a muzeum.elte.hu és afoldtan.hu honlapon.

Helyszín:az ELTE Természettudományi Kar Lágymányosi Kampusza, Budapesten a Petőfi és a Rákóczi híd közötti épületben, az Ásvány- és Kőzettárban, valamint a Biológiai és Őslénytani Kiállításon (1117 Budapest, Pázmány P. sétány 1/c.)

Az első foglalkozásra nyomtassa ki, vágja ki a kristálysablont és hozza magával!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük