Kitekintő

Összefoglaló földrajzi feladatgyűjtemény

RÁCZ SÁNDOR1 – BÁCSKAINÉ PRISTYÁK ERIKA2 

1Lepsényi Fekete István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, raczsandor25@gmail.com; 2Nyíregyházi Egyetem Turizmus és Földrajztudományi Intézet, pristyak.erika@nye.hu

A koronavírus járvány terjedése miatt elrendelt digitális tanrend olyan kihívás elé állította a tanárokat, amelyek gyors, szinte azonnali módszertani megújulást kívántak. A valódi osztálytermet egyik napról a másikra felváltotta a virtuális classroom, a Skype vagy más eddig alig ismert fórum. Az újtípusú oktatás természetesen új szemléletű, az interneten keresztül is használható tananyagot és segédeszközöket is kívánt.

A feladatgyűjtemény

Az általunk kidolgozott feladatgyűjtemény már a jóval a járvány előtt elkészült, de azt gondoljuk, hogy a megváltozott oktatási környezethez is alkalmazkodva segítheti az általános iskolában dolgozó földrajztanárok munkáját. Ebben a rövid írásban egy összefoglalást szeretnénk adni a tanulók és a pedagógusok munkáját egyaránt segítő kiadványról. A könyv nyomtatott formátumban megjelenés előtt áll, de a vészhelyzet miatt úgy véltük, hogy érdemes online formában mindenki számára ingyenesen elérhetővé tennünk, ezzel is segítve az otthoni tanulást.

A feladatgyűjtemény összeállítását azért tartottuk fontosnak, mert úgy éreztük, hiányzik az ilyen műfajú kiadvány a segédeszközök sorából. Azt tapasztaltuk, hogy a használatban lévő munkafüzetek az egyes témakörök végén nem tartalmaznak ténylegesen összefoglaló, rendszerező funkciót betöltő feladatokat.  A másik cél a digitális felületeken megoldható feladatok beépítése  volt annak érdekében, hogy a kollégák és a tanulók választani tudjanak a hagyományos és a digitális feladatok közül, hiszen egy-egy téma összefoglalását, az ismeretek rendszerezését mindkét módon végezhetjük. A nyomtatott és az online felületeken kiadott feladatsorok eltérőek, bizonyos szempontból ki is egészítik egymást. Fontos hangsúlyozni, hogy a feladatok a már megszerzett tudásra építenek, az ismeretek elmélyítését, az önálló gyakorlást szolgálják, ugyanakkor egy-egy feladat jól beépíthető a tananyag-feldolgozás menetébe is. 

A nyomtatott feladatgyűjtemény és a honlap felépítése

A nyomtatott feladatgyűjtemény és a honlap évfolyamokra és ezen belül témakörökre bontva tartalmazza a hetedik és a nyolcadik osztályos tananyaghoz kapcsolódó gyakorló anyagokat.  A feltöltött oldalakon a QR-kódok és linkek a holnapról átnavigálnak ahhoz a több mint 200 feladathoz, amelyek szorosan kapcsolódnak a hagyományosakhoz, de azoktól jellegükben mégis jelentősen eltérnek. Reményeink szerint alkalmasak arra, hogy felkeltsék a tanulók érdeklődését és segítsék az önálló ismeretszerzést, illetve az ismeretek elmélyítését, rendszerezését. A hagyományos és a honlapon elérhető feladattár összesen több mint 400 feladatot tartalmaz. 

A feladatgyűjtemény sajátossága a külön fejezetként megjelenő kontúrtérkép (ahogy a honlap nevezi, vaktérkép) gyűjtemény, amely szintén nyomtatható, de természetesen emellé is készültek digitálisan megoldható feladatok. A honlapon elérhetővé tettünk olyan segédanyagokat is, amelyek egy-egy fogalmat, jelenséget vagy témát mutatnak be szintén elsősorban összefoglaló, rendszerező jelleggel. 

A feladatgyűjtemény még a módosított NAT megjelenése előtt készült, de a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően a honlapra is hamarosan felkerül az a két téma (Közvetlen lakóhelyünk földrajza, Életünk és a gazdaság: a pénz és a munka világa), amely új tartalmi elemként jelent meg a 2020-as Nemzeti alaptantervben. 

Szeretnénk, ha a feladatgyűjtemény feladataival segítséget adhatnánk a digitális alapokra helyezett földrajztanításhoz. A feladatok közötti böngészéshez sok sikert kívánunk!

A honlap elérhetősége: www.sites.google.com/view/foldrajzifeladatok

One Reply to “Összefoglaló földrajzi feladatgyűjtemény

  1. Hálásan köszönöm a munkátokat. Nagy örömmel fogom bevetni az óráimon. Most még az év végi ismétlésnél ki is próbálom.
    További sok ilyen feladat megalkotásához kívánok sok sikert, erőt és egészséget!
    Szeretettel üdvözöllek Benneteket: Szalontayné Adrienn

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük