Kaleidoszkóp

Városi átalakulás az USA-ban

GUBA ANDRÁS

Gödöllői Török Ignác Gimnázium, andraas.guba@gmail.com

New York Times nemrég megjelent cikkében részletesen beszámol az Amerikai Egyesült Államokban tapasztalható változásokról a városi szerkezet szempontjából. Az utóbbi évtizedben kis visszaesés után nagyon megerősödött a nagyvárosok körül tapasztalható szuburbanizációs folyamat. Egyre többen költöznek ki alvóvárosokba. Ezzel együtt a településszerkezet is jelentősen átalakult: sok korábban más funkcióban használt terület (elsősorban mezőgazdasági- és zöldövezet) beépült. A cikk jól használható interaktív képeket hoz példaképpen a megváltozott területhasználatról.

A New York Times cikke a Descartes Labs cég térképét felhasználva megmutatja a városi átalakulás legújabb trendjeit. A térképen jól látható, hogy jellegzetesen a külvárosi szuburbiák növekedtek elsősorban a Napfényövezetben.

(Kép forrása)

Kép forrása

A cég egy olyan geoinformatikai szoftvert fejlesztett ki, amely műholdas képeket hasonlít össze. Az összehasonlítás nyomán felismeri az újonnan épített épületek tetejét vagy a lebetonozott felületeket.

Zöldmezős beruházás a Virgina állambeli Loundoun megyében (2012–2018)

Ezzel együtt a reurbanizációs folyamatoknak is tanúi lehetünk az USA-ban. Elsősorban a nagyvárosi övezetekben a belváros melletti övezetekben tipikusak ezek a változások: parkolók helyén lakóépületek épülnek, ezzel is nagyobb lakósűrűségű településszerkezetet hoznak létre. A beköltöző lakók jellemzően a magasabb társadalmi rétegek magasan képzett tagjai.

Hogyan terjeszkedett a lakófunkció? (Los Angeles – South Park, 2009–2018) (kép forrása)

A műholdas képek tanúsága nyomán a nagyvárosi területeket a céges ingatlanpiac is megváltoztatja. A nagy hi-tech cégek nemcsak nagy irodaházakat építettek, hanem a foglakoztattaiknak lakóházakat is emeltek. Jól láthatóak az Amazon új irodái Seattle-ben vagy San Francisco mellett az Apple vadonatúj főhadiszállása.

Kiemelt kép forrása

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük